Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

VineRobot: «Παντρεύοντας» τη ρομποτική με την οινοποιία

Και στον τομέα της οινοποιίας φαίνεται να διεισδύει η υψηλή τεχνολογία, και δη η ρομποτική: το πρόγραμμα VineRobot έχει στόχο ...τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και χρήση ενός εξειδικευμένου αγροτικού ρομπότ ως μη επανδρωμένου οχήματος εδάφους (UGV), εξοπλισμένου με μη παρεμβατικές τεχνολογίες εντοπισμού.

Το VineRobot συνδυάζει τεχνολογίες αναγνώρισης λάμψης χλωροφύλλης, RGB machine vision, ΙR θερμογράφο και GPS για την βελτιστοποίηση της διαχείρισης αμπελώνων, τη λήψη των σωστών αποφάσεων και τη βελτίωση της ποιότητας των σταφυλιών.

Το όχημα και οι τεχνολογίες του θα χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση παραμέτρων όπως η ανάπτυξη των φυτών, η έκταση της συγκομιδής, η κατάσταση του νερού και η σύνθεση των σταφυλιών.

Στο πρόγραμμα εμπλέκονται οκτώ φορείς από τέσσερις διαφορετικές οινοπαραγωγές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία), και έχει λάβει χρηματοδότηση άνω των δύο εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. Του προγράμματος ηγείται το Universidad de La Rioja (Ισπανία) και το όχημα ρομπότ κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Το VineRobot προορίζεται να είναι γρηγορότερο και ακριβέστερο από τους ανθρώπους που κάνουν την ίδια δουλειά της «επιθεώρησης» των αμπελώνων, καθώς και φθηνότερο και πιο ευέλικτο σε σχέση με τη χρήση αεροσκαφών, επανδρωμένων ή μη. Ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται στα τέλη του επομένου έτους. πηγή: naftemporiki.gr