Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Τρόμος στους G20 για την Ελλάδα: Τυχόν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία

Την έντονη ανησυχία των μελών της συνόδου G20 που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη προκαλεί η αντιπαράθεση της... νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωζώνη.

Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg ή το Reuters, αφιερώνουν πρωτοσέλιδους τίτλους για να περιγράψουν την ανησυχία που προκαλείται παγκοσμίως για το πού θα καταλήξει το μπρα-ντε-φερ Ελλάδας-ΕΕ.

«Το ελληνικό αδιέξοδο επισκιάζει την σύνοδο των G-20» λέει η Wall Street Journal σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη.

«Οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες του κόσμου, είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι ότι το η αντιπαράθεση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της ευρωζώνης θα μπορούσε να θάψει τις ελπίδες της Ευρώπης για μια σύντομη ανάκαμψη και θα εκτροχίαζε μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία».

Με σκληρή γλώσσα αναφέρεται το Bloomberg στην «ελληνική απειλή» όπως την αποκαλεί: «Μια χώρα που μετρά κάτι λιγότερο από το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, απειλεί ξανά εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τα 3/4 της οικονομίας της υφηλίου».

Οπως τονίζεται στην ανταπόκριση, «η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών των υπουργών οικονομικών του G20». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια οικονομία και οι άμυνες της ΕΕ είναι σε καλύτερη θέση απ' όταν η Ελλάδα φλέρταρε με την έξοδο από την ευρωζώνη τρία χρόνια πριν, ένα πιθανό Grexit σήμερα, θα επέφερε και πάλι σοκ στις οικονομικές αγορές. Θα μπορούσε να πυροδοτήσει bank-run, φυγή επενδυτών και απότομη πτώση των αξιώσεων της Ευρώπης. «Ο συμβιβασμός είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται, αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» είπε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζο Ολιβερ. Ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγιάο, παραδέχθηκε: «Ο,τι συμβαίνει στην Ελλάδα θα έχει πραγματικά μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία».

Οπως αναφέρει το Bloomberg δύο εβδομάδες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραμένει σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές, αφότου απέρριψε τους όρους των μέτρων λιτότητας που περιέχει το πρόγραμμα διάσωσης. Ενώ όλα τα κόμματα διατείνονται ότι θέλουν την Ελλάδα εντός ευρώ, κρατούν ως απειλή την πιθανότητα εξόδου»