Εσείς μπορεί να πετάτε στα… ύψη (κυριολεκτικά και μεταφορικά), αναμένοντας να φτάσετε στον προορισμό σας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι συμβαίνει το ίδιο και στο σώμα σας.
Είτε η χρονική διάρκεια του ταξιδιού περιορίζεται σε μικρές αποστάσεις (μιας ώρας), είτε περιλαμβάνει το πέρασμα από πολλές ζώνες ώρας, οι επιπτώσεις μιας αεροπορικής πτήσης εντοπίζονται τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στο υπόλοιπο σώμα αλλά και τον κιρκάδιο ρυθμό.
Η πίεση, η υγρασία, οι συνθήκες περιορισμού και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δημιουργούν τις «ιδανικές» συνθήκες για την εμφάνιση ζαλάδων, πρησμένων αρθρώσεων, ξηρότητας του δέρματος, αλλαγής στη γεύση, ακόμη και κακής αναπνοής.
Προτού όμως αποφασίσετε να ακυρώσετε το ταξίδι σας, δείτε παρακάτω ποιες αλλαγές μπορεί να παρατηρήσετε στο σώμα σας κατά τη διάρκειας της πτήσης, αλλά και πώς να τις αντιμετωπίσετε:
1. Κακή αναπνοή
Πολλές λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, καθώς η δραματική αλλαγή της πίεσης… «πιέζει» το μεταβολισμό και το σώμα αποφασίζει να δώσει προτεραιότητα σε άλλες λειτουργίες. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζονται οι σιελογόνοι αδένες και παράγουν μικρότερη ποσότητα σάλιου, κάτι που σημαίνει ότι αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα και ως εκ τούτου να εμφανίζεται κακή αναπνοή.
Τα σνακ και τα ζαχαρούχα ροφήματα και ποτά επιβαρύνουν το πρόβλημα, μιας και τα βακτήρια «τρέφονται» με τη ζάχαρη.
Τρόπος αντιμετώπισης: Επιλέγετε υγιεινά σνακ, πίνετε αρκετό νερό και βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.
2. Πρησμένα πόδια
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση προκαλείται λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών. Όταν κάθεται κανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε συνθήκες περιορισμού, χωρίς να πίνει πολλά υγρά και σε μια καμπίνα με χαμηλή πίεση, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οργανισμό του. Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.
Τρόπος αντιμετώπισης: Φροντίστε να «ξυπνάτε» τακτικά την κυκλοφορία του αίματός σας, περπατώντας για λίγο τουλάχιστον κάθε μία ώρα. Αν κάθεστε σε παράθυρο, ή αν ο διπλανός σας κοιμάται, σηκώστε τα πέλματά σας και κάντε μικρούς κύκλους στον αέρα. Επαναλάβετε κάθε μισή ώρα.
3. Χαλασμένη γεύση
Μια έρευνα της Lufthansa το 2010 είχε βρει, ότι η ικανότητα των επιβατών να γεύονται την αλμυρή και γλυκιά γεύση μπορεί να πέφτει έως και κατά 30% κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Τρόπος αντιμετώπισης: Πίνετε αρκετό νερό και κρατάτε το στόμα σας ενυδατωμένο (ένα ή δύο ποτήρια νερό την ώρα).
4. Ζαλάδα
Η πίεση στην καμπίνα μπορεί να σας δημιουργήσει αίσθημα ζαλάδας. Επιπλέον, η μείωση της ποσότητας του οξυγόνου προκαλεί αίσθημα κόπωσης και πονοκεφάλους.
Τρόπος αντιμετώπισης: Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση δε μπορείτε να κάνετε και πάρα πολλά. Μπορείτε όμως να φροντίσετε να μην καταναλώσετε αλκοολούχα ποτά, καθώς θα επηρεάσετε τη λειτουργία του μεταβολισμού σας, δυσχεραίνοντας την απορρόφηση οξυγόνου.