Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ποια είναι τα τέσσερα λάθη που οδηγούν στον χωρισμό;

O ψυχοθεραπευτής John Gottman μπορεί να ακούσει τον διάλογο ενός ζευγαριού για πέντε λεπτά και να αποφασίσει με 91% ακρίβεια αν αυτοί οι δύο σύντροφοι θα χωρίσουν στο μέλλον ή όχι. ...
Την 40χρονη εμπειρία του στους γάμους και τα ζευγάρια αποφάσισε να παρουσίασει μέσα από το βιβλίο του The Seven Principles for Making Marriage Work, το οποίο περιέχει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τους λόγους που ένα ζευγάρι οδηγείται στον χωρισμό. Μέσα στις σελίδες του πολλοί μύθοι καταρρίπτονται και πολλές απαντήσεις για το τι κάνουμε λάθος με το σύντροφό μας βρίσκουν επιστημονική απάντηση.

Υπάρχουν τέσσερις λόγοι οι οποίοι δείχνουν πως μια σχέση οδηγείται στον χωρισμό:

Η κριτική. Τα παράπονα επιτρέπονται. Η κριτική, όμως, είναι καθαρή επίθεση προς έναν άνθρωπο. Και η επίθεση που κάνουμε στον σύντροφό μας δεν περιστρέφεται γύρω από τη συμπεριφορά του, αλλά σχετικά με τον χαρακτήρα του και εκεί είναι το λάθος. Για παράδειγμα τα σκουπίδια δεν τα βγάζει έξω όχι γιατί είναι κακός άνθρωπος, αλλά γιατί μπορεί να το ξεχνάει διαρκώς.

O τρόπος που εκφραζόμαστε προς τον άλλον. Κοσμητικά επίθετα, επιθετικό χιούμορ, σαρκασμός, μιμητικές εκφράσεις με το πρόσωπο και το σώμα. Σε οποιαδήποτε μορφή και αν εκφράζεται η δυσαρέσκεια μας δηλητηριάζει τη σχέση μας. Είναι αδύνατο να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα όταν βλέπουμε τον σύντροφό μας ή όταν εκείνος βλέπει εμάς να τον απεχθανόμαστε.


Αμυντική στάση. Η αμυντική στάση είναι τρόπος που δείχνει πως κατηγορείς τον άνθρωπό σου για όλα. Είναι σαν να λες πως δεν φταις εσύ για ότι συμβαίνει, αλλά μόνο εκείνος.

Η άρνηση να λυθεί το πρόβλημα άμεσα. Όταν βρίσκεις δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίσεις τον άνθρωπό σου είναι να σαν να θες να αποστασιοποιηθείς από τη σχέση συναισθηματικά και άρα απομακρύνεσαι από τη σχέση.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν πως αυτό που καταστρέφει έναν γάμο ή μια σχέση δεν είναι οι μεγάλες διαφορές που έχουν τα ζευγάρια αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Το 69% των προβλημάτων των ζευγαριών είναι από τη φύση τους άλυτα και αέναα. Και ενώ τα προβλήματα δεν φεύγουν ποτέ τα ζευγάρια επιμένουν να τσακώνονται για χρόνια. Τα περισσότερα προβλήματα στα παντρεμένα ζευγάρια δεν θα λυθούν ποτέ και όμως οι άνθρωποι επιμένουν να θέλουν να αλλάξουν το μυαλό του άλλου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ. Και αυτό γιατί σχεδόν όλες οι διαφωνίες των ζευγαριών βασίζονται σε θεμελιώδεις διαφορές όπως τις αξίες, τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητα. Ένας τσακωμός για κάτι από τα παραπάνω είναι χαμένος χρόνος και βλάπτει τη σχέση του γάμου.


Πώς ένας επιτυχημένος γάμος αντιμετωπίζει θέματα που δε μπορούν να λυθούν;

Ένα είναι το σημείο κλειδί σε κάθε σχέση. Η αποδοχή του συντρόφου ακριβώς όπως ακριβώς είναι. Οι επιτυχημένες σχέσεις βασίζονται στην ενστικτώδη κατανόηση πως τα προβλήματα είναι αναπόφευκτο μέρος μιας σχέσης. Είναι ένα αντανακλαστικό των ανθρώπινων σχέσεων. Πιθανόν να μην αγαπήσεις ποτέ το πρόβλημα είναι σίγουρο, όμως, πως μπορείς να ζήσεις με αυτό αν αποφύγεις καταστάσεις που μεγαλώνουν το πρόβλημα ή αν αναπτύξεις στρατηγικές για να αντιμετωπίζεις το πρόβλημα σε βάθος χρόνου.


Ενδιαφέροντα στατιστικά

Ένας δυστυχισμένος γάμος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το να αρρωστήσεις σε ποσοστό 35% και ακόμη να μειώσει τον χρόνο ζωής σου κατά τέσσερα χρόνια.

Το 96% του χρόνου που μπορείς να προβλέψεις το αποτέλεσμα μιας διαφωνίας βασίζεται στα πρώτα τρία λεπτά.

Το 94% των ζευγαριών που μπορούν να βάλουν θετική διάθεση στον γάμο τους είναι πιο πιθανό να έχουν ένα ευτυχισμένο κοινό μέλλον.