Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Τα βρήκαν για τα πυρηνικά Ινδία-ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για την επαναφορά της... συμφωνίας συνεργασίας τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς (μη στρατιωτικούς) σκοπούς, η οποία παρέμενε μπλοκαρισμένη για έξι χρόνια.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω πως έξι χρόνια μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μας, προχωράμε προς μία εμπορική συνεργασία συμβατή με τη νομοθεσία μας και τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις» δήλωσε ο Μόντι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η συμφωνία η οποία είχε υπογραφεί το 2008 ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν σε νεκρό σημείο λόγω της ινδικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως οι κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών θεωρούνται υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος, ένας όρος που θεωρείται πολύ «βαρύς» από την πλειονότητα των ξένων πυρηνικών ομίλων.

Καμία λεπτομέρεια δεν έχει γίνει γνωστή για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ωστόσο η Ινδία έχει προτείνει τη δημιουργία μίας «κοινοπραξίας ασφαλιστών» που θα αποζημιώνει τους κατασκευαστές σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο.

«Πραγματοποιήσαμε ένα άνοιγμα όσον αφορά δύο θέματα που παρεμπόδιζαν την ικανότητά μας να προωθήσουμε τη συνεργασία μας για την πολιτική πυρηνική ενέργεια και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε προς μία πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας, δήλωσε ο Ομπάμα. «Είναι ένα σημαντικό βήμα που δείχνει πως μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να βελτιώσουμε τη σχέση μας» πρόσθεσε.