Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Σφοδρές μάχες μεταξύ της Μπόκο Χαράμ και του στρατού στη Μαϊντουγκούρι

Η Μαϊντουγκούρι είναι πρωτεύουσα της ταραχώδους πολιτείας Μπόρνο, προπυργίου των ισλαμιστών. Εάν η Μπόκο Χαράμ κατορθώσει να καταλάβει την πόλη, θα πρόκειται για...
μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην 13ετή, αιματηρή, ιστορία της.

Σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού της Νιγηρίας και μαχητών της Μπόκο Χαράμ μαίνονται στην πόλη Μαϊντουγκούρι, ιστορικό προπύργιο των ισλαμιστών στη βορειοανατολική χώρα, ανακοίνωσαν ο στρατός, πολιτοφύλακες και κάτοικοι.

«Οι στρατιώτες απωθούν ταυτόχρονη επίθεση των τρομοκρατών στην περιοχή Μόνγκουο και στο Μαϊντουγκούρι», ανακοίνωσε ο στρατός στο Twitter.

Οι μάχες άρχισαν όταν αντάρτες της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν νωρίς το πρωί στο χωριό Τζίντιλο, στα περίχωρα του Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας της ταραχώδους πολιτείας Μπόρνο.

Σε περίπτωση που οι αντάρτες καταλάβουν την πόλη, θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τη Μπόκο Χαράμ, που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος στη βόρεια Νιγηρία. Εδώ και μήνες, η ισλαμιστική οργάνωση καταλαμβάνει τη μια περιοχή μετά την άλλη (πόλεις και χωριά) στο κρατίδιο Μπόρνο και στα γειτονικά Γιόμπε και Ανταμάουα.

Αεροπορική και χερσαία επιχείρηση του στρατού είναι σε εξέλιξη εναντίον των ισλαμιστών, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Μαϊντουγκούρι, όπου ιδρύθηκε το κίνημα Μπόκο Χαράμ το 2002. Τότε ήταν μια απλή οργάνωση, που εξεγέρθηκε 2009 για να γίνει ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση μετά την εκτέλεση του τότε αρχηγού της από τις δυνάμεις της τάξης.

«Πυρά ακούγονται παντού. Ακούμε μόνο πυροβολισμούς και εκρήξεις», δήλωσε κάτοικος κοντά στο χωριό Τζίντιλο. «Μία ρουκέτα σκότωσε έναν άνθρωπο στη γειτονιά μου την ώρα που προσπαθούσε να εγκαταλείψει από την πόλη για να σωθεί από τις μάχες».

«Στρατιωτικές ενισχύσεις καταφθάνουν στο Τζίντιλο. Όλοι έχουμε εγκαταλείψει τα σπίτια μας», δήλωσε κάτοικος γειτονικού χωριού, κοντά στο πεδίο της μάχης. Τα σπίτια στα νότια περίχωρα του Μαϊντουγκούρι έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν καταφύγει μέσα στην πόλη.

«Στρατιωτικό αεροσκάφος βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών και οι ίδιοι είναι σε σύγχυση», δήλωσε μέλος τοπικής πολιτοφυλακής αυτοάμυνας που πολεμά στο πλευρό του στρατού.