Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Τροποποιήσεις στο Ε9 χωρίς επιβαρύνσεις

Διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους και υποβολή αρχικών δηλώσεων Ε9, από το 2010, χωρίς πρόστιμα, θα μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι μέσω του... Taxisnet.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή στο υπουργείο Οικονομικών για τις διορθώσεις και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων. Ειδικότερα, θα μπορούν να υποβληθούν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και ΦΑΠ 2010, αρχικές δηλώσεις Ε9 και ΦΑΠ 2011,2012,2013 και αρχικές και τροποιητικές δηλώσεις Ε9 για το 2014.

Μέσω της εφαρμογής αυτής, επίσης, οι ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, στους οποίους δεν πέρασαν οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, λόγω λαθών τους στα στοιχεία του Ε9, θα μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να κερδίσουν τη μείωση του φόρου.

Η εκκαθάριση θα γίνεται αυτόματα με τη συμπλήρωση των στοιχείων και η μείωση του φόρου θα περνά στις επόμενες δόσεις αφού γίνει συμψηφισμός με τυχόν επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί στις δύο πρώτες δόσεις. Επίσης, θα διευκολυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που για διάφορους λόγους δεν είχαν υποβάλει Ε9 τα περασμένα χρόνια να το κάνουν χωρίς να υποβληθούν στην ταλαιπωρία να πάνε στις ΔΟΥ.

Σημειώνεται ότι από 1.1.2014 στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού καταβολής ΕΝΦΙΑ από το οποίο να προκύπτει ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχει συμπεριληφθεί στο Ε9 την τελευταία πενταετία.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σκοπεύει να ειδοποιήσει με ηλεκτρονικό τρόπο τους ιδιοκτήτες εκείνους για τους οποίους ο ΕΝΦΙΑ είχε υπολογιστεί βάσει παραδοχών λόγω ελλείψεων στοιχείων στις δηλώσεις Ε9. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να κερδίσουν τη μείωση του φόρου αν είχαν υπολογισθεί παραδοχές που οδηγούσαν σε υψηλότερο φόρο.