Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Νιγηρία: Ένα κορίτσι 14 ετών, κατηγορείται ότι σκότωσε τον σύζυγό της και κινδυνεύει με θάνατο

Η Ουασίλα Τάσιου παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φορώντας χιτζάμπ και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς.

Ένα κορίτσι 14 ετών από τη Νιγηρία..., που κατηγορείται ότι σκότωσε τον σύζυγό της, 35 ετών, βάζοντας ποντικοφάρμακο στο φαγητό του κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ένας εισαγγελέας.

Η δίκη της Ουασίλα Τάσιου, που κατάγεται από μια φτωχή οικογένεια από τη βόρεια Νιγηρία, έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση σχετικά με τους γάμους ανήλικων κοριτσιών και για το αν είναι σε θέση να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, σε αυτή την κυρίως μουσουλμανική περιοχή.

Το δικαστήριο της Γκεζάουα, της περιφέρειας Κάνο –της πιο μεγάλης πόλης της βόρειας Νιγηρίας–, κατηγορεί την 14χρονη κοπέλα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για τον φόνο του Ούμαρ Σάνι, 35 ετών, δύο εβδομάδες μετά τον γάμο τους τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Λαμίντο Άμπα Σόρον-Ντίνκι, η κατηγορία αυτή επισύρει την ποινή του θανάτου, ποινή που η εισαγγελία θα ζητήσει να επιβληθεί στο κορίτσι.

Η Ουασίλα Τάσιου παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φορώντας χιτζάμπ και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς.

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί στα αγγλικά μεταφράστηκε στη γλώσσα χάουσα για την κατηγορούμενη και τη δικηγόρο της, τη Χουσάινα Αλίγιου.

Η Ουασίλα αρνήθηκε να απαντήσει, όταν ερωτήθηκε αν κατάλαβε τις κατηγορίες που την βαρύνουν.

Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε για 10 λεπτά προκειμένου η δικηγόρος να εξηγήσει στο κορίτσι τις κατηγορίες εναντίον της, οπότε η Ουασίλα ξέσπασε σε κλάματα.

«Το δικαστήριο καταγράφει ότι δηλώνει αθώα», είπε ο δικαστής Μοχάμεντ Γιαχάγια, ο οποίος εξέλαβε τη σιωπή της κοπέλας ως άρνηση των κατηγοριών. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου.

Πολλοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στη νότια Νιγηρία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί, έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση της Ουασίλα, επισημαίνοντας ότι οι σεξουαλικές σχέσεις που είχε τον σύζυγό της μπορούν να θεωρηθούν βιασμός, καθώς μια έφηβη 14 ετών δεν μπορεί να συναινεί σε σεξουαλικές επαφές.

Όμως στη βόρεια Νιγηρία, όπου η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, εφαρμόζεται παράλληλα με τον ποινικό κώδικα, το θέμα της συναίνεσης των ανηλίκων είναι περίπλοκο.

Πάντως η συνήγορος της επισημαίνει ότι η υπόθεση της Ουασίλα δεν θα πρέπει να αναχθεί σε διαμάχη για τους γάμους ανηλίκων και τα μουσουλμανικά έθιμα, αλλά το ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ένα πρόσωπο ηλικίας 14 ετών θα πρέπει να δικάζεται από δικαστήριο ανηλίκων.