Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ευρωπαϊκός άξονας Νότου και Ολλανδίας για αποζημιώσεις μετά το ρωσικό εμπάργκο

Η αξία των εξαγωγών τροφίμων από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία ανήλθε σε περίπου 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013...
Την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ζητούν από κοινού Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Στόχος να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά ταμεία αποζημιώσεων για τους αγρότες, λόγω της τεράστιας ζημίας που προκύπτει από το ρωσικό εμπάργκο.

Η αξία των εξαγωγών τροφίμων από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία ανήλθε σε περίπου 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, αντιστοιχώντας στο 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών τροφίμων.

Η ζημία για τους έλληνες εξαγωγείς φρούτων υπολογίζεται στα 178 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες σε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων, όπου και θα επιχειρηθεί μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και των δεδομένων, όπως θα έχουν διαμορφωθεί.

Και ενώ οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς φρούτων, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, βλέπουν τα πρώτα τους φορτία να «σταματούν» στα σύνορα, κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο.

Για το λόγο αυτό μάλιστα αναβλήθηκε η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα μεταξύ παραγωγών της Μακεδονίας και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη.

Πάντως, έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιήσουν στις 17:00 το απόγευμα οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας.