Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Οι πιο κοινοί εφιάλτες που βλέπουμε στον ύπνο μας

Εκεί που λαχταρούσατε όλη την ημέρα τη στιγμή που θα ξαπλώσετε στο άνετο στρώμα σας και θα… κλείσετε τα μάτια σας, για να βυθιστείτε στο μαγικό κόσμο των ονείρων, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν… ξαφνικά, κάποιος αρχίζει να σας κυνηγά και να σας πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής κρατώντας ένα όπλο στο χέρι…

Και κάπου εκεί ξυπνάτε τρομαγμένοι και καταϊδρωμένοι…

Ήταν όλα ένα «κακό» όνειρο!

Όσο δυσάρεστοι κι αν είναι οι εφιάλτες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των ονείρων μας.

Οι εφιάλτες δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εκδήλωση συναισθημάτων, όπως το στρες και το άγχος.

Πολλές φορές όμως οι εφιάλτες δεν είναι τόσο απλοί όσο φαίνονται. Τα όνειρα είναι συνήθως συμβολικά και οι εικόνες που «βλέπει» κανείς δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται με την ονομαστική τους αξία. Όποιος τις ερμηνεύει με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να χάνει τα σημαντικά πράγματα που υποσυνείδητα προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας howstuffworks.com.

Ένας εφιάλτης για μια φυσική καταστροφή ή μια αρρώστια δεν αποτελεί κατ “ανάγκη ένδειξη φόβου για κάτι που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι εφιάλτες αντανακλούν βαθύτερα συναισθήματα προς μια πιεστική κατάσταση που μας απασχολεί στη ζωή.

Μερικοί από τους πιο κοινούς εφιάλτες που βλέπουμε στον ύπνο μας είναι:

1. Αισθανόμαστε χαμένοι ή παγιδευμένοι

Αυτό το όνειρο είναι πολύ άμεσο και απλό και μπορεί να αναλυθεί ως εξής: Νιώθετε εγκλωβισμένοι και αναποφάσιστοι γύρω από μια συγκεκριμένη κατάσταση που συμβαίνει στη ζωή σας.

Σας πιέζει κάποιος να πάρετε μια απόφαση για κάτι; Νιώθετε ότι σας τελειώνουν οι εναλλακτικές επιλογές;

Το όνειρο αυτό αποτελεί μια άμεση προειδοποίηση για τις βαθύτερες ανησυχίες σας και θα πρέπει να το εκλάβετε ως σημάδι, ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα, προτού είναι αργά. Διαφορετικά, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε άλλου είδους εφιάλτες…

2. Νιώθουμε ότι πέφτουμε στο κενό ή ότι πνιγόμαστε

Αν νιώθετε άγχος επειδή «πνίγεστε» από τις υποχρεώσεις σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα δείτε στον ύπνο σας ότι… πέφτετε στο κενό, ή ότι πνίγεστε.

Τέτοιου είδους εφιάλτες καταδεικνύουν μία εσωτερική ανησυχία για μια κατάσταση που βιώνει το άτομο. Τα συναισθήματα που προκαλούν μπορεί να κυμαίνονται από την απώλεια του ελέγχου μέχρι την… ευθυμία. Η αντίδρασή σας σε αυτού του είδους τον εφιάλτη, κατά πάσα πιθανότητα θα αντικατοπτρίσει την αντίδρασή σας σε συγκεκριμένες καταστάσεις που βιώνετε στην πραγματικότητα.

3. Είμαστε γυμνοί ή… ακατάλληλα ντυμένοι σε δημόσιο χώρο

Αυτού του είδους τα όνειρα είναι πολύ κοινά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και μπορούν να λειτουργήσουν ως αξιόπιστες μετρήσεις της αυτοεκτίμησή σας. Στα όνειρα, τα ρούχα λειτουργούν ως μέθοδος απόκρυψης, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να κρύψετε πράγματα για τον εαυτό σας που δε θέλετε να μάθουν οι άλλοι.

Αν νιώθετε άνετα να είστε γυμνοί στο όνειρό σας, τότε νιώθετε ασφάλεια με το να εκθέτετε τα συναισθήματά σας και δεν έχετε τίποτε να κρύψετε. Αν νιώσετε ντροπή για τη… γύμνια σας, αυτό υποδηλώνει ότι είστε ευάλωτοι, ότι νιώθετε τύψεις ή ντροπή. Αν πάλι, αγνοείτε παντελώς το γεγονός ότι είστε γυμνοί, αυτό μπορεί να σημαίνει έλλειψη αυτογνωσίας.

4. Μας κυνηγούν ή μας επιτίθενται

Ο Φρόιντ χαρακτήρισε τα όνειρα αυτά ως «πρόδηλα των ατόμων που πάσχουν από άγχος». Αυτό το άγχος που αντανακλάται σε ένα όνειρο με… έντονο κυνηγητό και καταδίωξη, θα μπορούσε να προκύψει από διάφορες αιτίες.

Δεδομένου ότι αυτοί οι βάσιμοι φόβοι ενσωματώνονται σε μια φανταστική καταδίωξη, οι ενέργειες που κάνει κάποιος για να ξεφύγει από αυτή, δείχνουν πώς θα αντιδρούσε σε καταστάσεις πίεσης και φόβου στην πραγματικότητα.

5. Υποφέρουμε από κάποια ασθένεια, τραυματισμό ή θάνατο

Τα όνειρα που περιλαμβάνουν πολύ σοβαρές ασθένειες ή και θάνατο προκαλούν μεγάλη αναστάτωση. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνουν ότι έχει έρθει η ώρα για μια αλλαγή ή νέα αρχή. Ο θάνατος μπορεί να αντιπροσωπεύει το τέλος ενός συγκεκριμένου σταδίου στη ζωή, το οποίο δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό.

Μερικές φορές, τα όνειρα που περιέχουν τραυματισμούς ή αρρώστιες και θάνατο, μπορεί να αντικατοπτρίζουν συναισθηματικό πόνο ή αισθήματα φόβου ότι το άτομο θα πληγωθεί από κάτι