Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Στις 24 Μαρτίου ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία στα Σκόπια

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της ΠΓΔΜ καθόρισε τις ημερομηνίες των εκλογικών δραστηριοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της 13ης Απριλίου....
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για να μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον 30 βουλευτές ή να συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές πολιτών.

Η διαδικασία για τη συγκέντρωση υπογραφών θα ξεκινήσει στις 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει 15 ημέρες.

Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές πρέπει να κατατεθούν στην ΚΕΕ το αργότερο μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές θα ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί, μέχρι στιγμής κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν γνωστοποίησε ποιον θα υποστηρίξει για υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι ο υποψήφιος του κόμματος αυτού θα εκλεγεί από το εκλογικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον α΄ γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθεί β΄ γύρος, σε δύο εβδομάδες, μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο. Πρόεδρος στον β΄ γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.

Η θητεία του νυν Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ λήγει στις 12 Μαΐου.