Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Gallup, η χώρα μας βρίσκεται στην 17η θέση της λίστας των 20 χωρών, οι κάτοικοι των οποίων έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εταιρεία Gallup παρουσίασε τις είκοσι χώρες, όπου το μεγαλύτερο μέρος του λαού υποφέρει.
Πρώτη στη λίστα έρχεται η... Βουλγαρία, όπου το περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού -39%- φαίνεται να ζει σε άθλιες συνθήκες. Πολύ κοντά στη Βουλγαρία είναι η Aρμενία, η Καμπότζη, η Αϊτή, η Ουγγαρία, η Μαδαγασκάρη, τα Σκόπια και το Ιράν.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Βουλγαρία κρατάει την πρωτιά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ο «μαύρος» πίνακας:
Και οι «χαρούμενες» χώρες:
Η έρευνα του Gallup διεξήχθη σε 143 χώρες στον πλανήτη. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Νότια Ασία (24%) και ακολουθούν με 21% τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και οι περιοχές της Βορείου Αφρικής.
Το δείγμα της έρευνας είναι κατά μέσο όρο 1.000 άτομα από κάθε κράτος, ηλικίας άνω των 15 ετών, ενώ οι συνεντεύξεις διεξάγονται τηλεφωνικά.
Eurostat: Το 34,6% των Ελλήνων βρίσκεται ή απειλείται από τη φτώχεια
Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά και εξίσου ανησυχητικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.
Για την ακρίβεια, ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα- και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.
Αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφορικά με τον αριθμό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2012). Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,5% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 19,5%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά») το 14,1% του πληθυσμού.
Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17%, 9,9% και 10,1%. Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις είναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι). Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, με ποσοστά που πλησιάζουν και ξεπερνούν το 40%, ενώ στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Ολλανδία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.
Τέλος, στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που το 2008 βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,7%.
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, gallup.com)