Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Μονοθέσιο από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Centaurus Racing Team είναι μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα. 

Το μονοθέσιο σχεδιάζεται με... βάση τους κανόνες του παγκόσμιου διαγωνισμού Formula Student, στον οποίο συμμετέχουν αντίστοιχες ομάδες από όλο τον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, στην πόλη Βαράνο της Ιταλίας, η ομάδα κατέλαβε την 1η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση, ενώ τα σχέδια για τη νέα χρονιά είναι αισιόδοξα.

Η ομάδα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Βόλου ιδρύθηκε το 2009 ύστερα από πρωτοβουλία των φοιτητών και έκτοτε έχει συμμετάσχει στα τρία επίπεδα του διαγωνισμού. Οι διακρίσεις ξεκίνησαν το 2011, όταν κατέλαβε την 1η γενική θέση στην Ιταλία, διαγωνιζόμενη μόνο με σχέδια για το μονοθέσιο. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε τόσο με σχέδια όσο και με μερικά κατασκευασμένα μηχανικά μέρη στο Silverstone της Αγγλίας, λαμβάνοντας την 3η θέση στο σχεδιασμό και την 5η στην επιχειρηματική παρουσίαση. Η ολοκλήρωση του πρώτου αυτοκινήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Η ομάδα, τιμώντας τις παραδόσεις της πόλης στην οποία εδρεύει, έδωσε το όνομα του πιο γνωστού Κενταύρου στο μονοθέσιο, ονομάζοντάς το «Χείρωνα».

Η πρώτη συμμετοχή της ομάδος με πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο χαρακτηρίστηκε από σειρά επιτυχιών. Η 1η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση, τον περασμένο μήνα έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να φέρουν την ελληνική σημαία στο βάθρο του διαγωνισμού, μπροστά στις μεγαλύτερες εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας και 2.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Πέραν αυτού, η ομάδα διακρίθηκε και στο αγώνισμα της ανάλυσης κόστους (Cost Report), λαμβάνοντας την 4η θέση. Επίσης, παρά την 30ή θέση στο αγώνισμα της σχεδίασης, η ομάδα δέχτηκε πολύ θετικά σχόλια από τους κριτές του διαγωνισμού. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα μηχανικού της Ferrari, ο οποίος, όπως αναφέρουν στο ΑΜΠΕ οι φοιτητές της ομάδας, χαρακτήρισε το «Χείρωνα» ως ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα ομάδας που αγωνίζεται για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο του διαγωνισμού.

Βασική επιτυχία των μελλοντικών μηχανικών αποτέλεσε το γεγονός πως το αυτοκίνητο, στην πρώτη του παρουσία, κατάφερε να περάσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους και να τερματίσει σε όλα τα αγωνίσματα χωρίς να εμφανίσει προβλήματα. Ο αγώνας αντοχής (22 χιλιόμετρα) αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για το «Χείρωνα», που κατάφερε ωστόσο να δικαιώσει την προσπάθεια της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Στη γενική κατάταξη, η ομάδα κατέλαβε θέση στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα (26η θέση) πραγματοποιώντας μία άκρως επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση και αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Όσο για το στόχο που θέτουν τη νέα χρονιά, αυτός είναι η σχεδίαση και η κατασκευή ενός νέου, βελτιωμένου μονοθέσιου, με σκοπό τη συμμετοχή σε έναν ακόμη διαγωνισμό το καλοκαίρι του 2014. Η επιτυχημένη εμφάνιση έθεσε ψηλά τον πήχη γι” αυτό και τα μέλη της ομάδας βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου να πετύχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Την περίοδο αυτή δίνεται περισσότερη προσοχή στην οργάνωση της ομάδας καθώς ανανεώνονται τα μέλη της και νέοι, φιλόδοξοι μηχανικοί προστίθενται στο δυναμικό της.