Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς καμία μεταβίβαση δεν θα μπορεί να γίνει από το 2014, εάν προηγουμένως δεν έχει καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Ρόλο «επόπτη» αναλαμβάνουν οι... συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων, στους οποίους το υπουργείο Οικονομικών αναθέτει τον έλεγχο για το εάν έχει καταβληθεί ο νέος φόρος, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,9 δισ. ευρώ, από τα 4,15 δισ. ευρώ που θα αναγράφεται στο νέο σχέδιο νόμου ότι είναι ο στόχος.

Ειδικότερα, σε ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι κανένα συμβόλαιο δεν μπορεί να «προχωρήσει», εάν προηγουμένως οι υπόχρεοι δεν έχουν καταβάλει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Οι συμβολαιογράφοι, ωστόσο, μπορούν, εάν δεν έχει πληρωθεί ο ΕΦΑ, να κάνουν κανονικά τα συμβόλαια, εάν καταβάλουν οι ίδιοι εντός τριών ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου τον οφειλόμενο φόρο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ.

«Απαγορεύεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου, η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό ή γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εγγράφεται υποθήκη επί ακινήτου, αν δεν επισυναφθεί από το συμβολαιογράφο, στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης, με το οποίο πιστοποιείται ότι το ίδιο ακίνητο, με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνεται στη δήλωση ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει, ρυθμίσει ή νόμιμα απαλλαγεί για τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, κατά τα προηγούμενα έτη.

Το αυτό ισχύει, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.

– Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ενός ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό ή γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εγγράφεται υποθήκη επί ακινήτου, αν δεν επισυνάπτεται το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου.

Το αυτό ισχύει και κατά τη μεταγραφή ή καταχώριση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.

– Εάν δεν είναι δυνατή η επισύναψη στο συμβολαιογραφικό έγγραφο του πιστοποιητικού του ενιαίου φόρου ακινήτων και για τα προηγούμενα της μεταβίβασης έτη επισυνάπτεται για τα υπόλοιπα έτη το πιστοποιητικό του άρθρου 48 του Ν. 3842/2010 (Α” 58) για το σύνολο των ακινήτων του φορολογουμένου.

– Επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου και πριν από την εξόφληση του οφειλόμενου φόρου, με την προϋπόθεση ότι επί των οικείων πιστοποιητικών αναγράφεται το συνολικά οφειλόμενο ποσό κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων, το οποίο υποχρεούται να αποδώσει, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών.

Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, το καταβληθησόμενο τίμημα δεν μπορεί να υπολείπεται του οφειλόμενου ποσού. Κατά τη μεταγραφή ή την καταχώριση του συμβολαιογραφικού εγγράφου στα κτηματολογικά γραφεία, οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση, αν δεν προσκομισθεί κυρωμένο αντίγραφο του παραστατικού εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού.

– Απαγορεύεται η κατάθεση αγωγής ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου ή δημόσιας Αρχής από υπόχρεο στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων επί ακινήτου του ιδίου προσώπου, αν δεν προσκομισθεί κατά περίπτωση το προβλεπόμενο πιστοποιητικό.

* Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού ενιαίου φόρου ακινήτων, η διαδικασία χορήγησής του και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».