Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Γιατί ο Προβόπουλος «άδειασε» τον Στουρνάρα;

Γράφει ο Ceteris Paribus

Τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση προσπαθούν να «ζεστάνουν» ξανά το σενάριο της εξόδου στις αγορές και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τρίτο μνημόνιο, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος επέλεξε... να συνταχθεί με το διεθνές μέτωπο που αμφισβητεί το κυβερνητικό σενάριο.

Ο κ. Προβόπουλος είπε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι το δυσμενές σενάριο της Black Rock για τις ελληνικές τράπεζες στηρίζεται στην υπόθεση ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί και το 2014-2015. Δεύτερον, ακόμη σημαντικότερο και ευθεία συνέπεια του πρώτου, ότι «Είναι επιτακτικό τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια (σ.σ. από τα 50 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου ανακεφαλαίωσης των τραπεζών), που ανέρχονται σε 8-9 δισ. ευρώ, να παραμείνουν διαθέσιμα για τον τραπεζικό κλάδο» Αυτό που δεν είπε -και δεν πρόκειται να πει- ο κ. Προβόπουλος είναι ότι με βάση το δυσμενές σενάριο της Black Rock οι νέες κεφαλαιακές «τρύπες» των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών θα κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ! Το παραδέχθηκε όμως εμμέσως, λέγοντας ότι «είναι επιτακτικό» τα αδιάθετα υπόλοιπα 8-9 δισ. ευρώ από το πρώτο «πακέτο» να παραμείνουν διαθέσιμα για τις τράπεζες.

Γιατί χρειάστηκε να το πει; Μα, επειδή τα… εποφθαλμιά ο κ. Στουρνάρας, για να καλύψει ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού για το 2014-2015, στο πλαίσιο του σχεδίου για κάλυψη αυτού του κενού «εξ ιδίων», δηλαδή χωρίς νέα χρηματοδότηση και νέο μνημόνιο.

Γιατί όμως ο κ. Προβόπουλος πήρε το θάρρος να χαλάσει αυτή την κρίσιμη στιγμή το success story του κ. Στουρνάρα. Ο ένας λόγος είναι αυτός που είπαμε ήδη: ο φόβος ότι ο κ. Στουρνάρας θα βάλει χέρι στα 8-9 δισ. που προορίζονται για τις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση, ύστερα από την έκθεση της Black Rock και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα γίνουν την άνοιξη, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν το φάσμα του bail-in, δηλαδή του «κουρέματος» μετόχων, ομολογιούχων, πιθανώς και καταθετών.

Ο άλλος λόγος είναι ότι στα αυτιά του κ. Προβόπουλου έχει φτάσει η πληροφορία πως ο κ. Στουρνάρας… εποφθαλμιά τη θέση του διοικητή της ΤτΕ – η θητεία του κ. Προβόπουλου λήγει το 2014. Αν η πληροφορία αυτή αποδειχτεί σωστή, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να αναμένουμε και άλλα επεισόδια με «συντροφικά μαχαιρώματα» μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ και του υπουργού Οικονομικών…
rizopoulospost.com