Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Το ΙΚΑ αναζητά 500 εκατ. ευρώ για το 2014

Έξτρα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές ύψους 340 εκατ. ευρώ και 170 εκατ. από τα καθυστερούμενα πρέπει να εξασφαλίσει το ΙΚΑ το 2014 για να μην απαιτηθεί νέα μείωση των συντάξεων.

Αυτό σημαίνει ...αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 310.000 άτομα, στόχος άπιαστος ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η αξίωση της Τρόικας είναι το ταμείο να εξασφαλίσει συνολικά 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση βάσει του νόμου το επόμενο έτος θα είναι μειωμένη κατά 800 εκατ. – 900 εκατ. ευρώ. 

Κομβικό σημείο της διαπραγματευτικής μάχης που θα δοθεί με την Τρόικα για το ασφαλιστικό είναι να πειστούν οι δανειστές ότι τα ταμεία θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν έσοδα από την ενεργοποίηση του μηχανισμού των εισφορών. Σε κοινή γραμμή πλεύσης ο Υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αξιωματούχους της Τρόικας ότι η απασχόληση στην οικοδομή που έχει φτάσει στο ναδίρ θα περάσει σε φάση άνθησης εξαιτίας των τεχνικών έργων που δρομολογούνται. 

Πάντως τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν υποστηρίζουν την αισιόδοξη εκτίμησή τους. Από τους 90.000 εργαζόμενους (δηλωμένους) στην οικοδομή πριν από την κρίση έχουν απομείνει 25.000 ενώ γενικά από το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ «εξαφανίστηκαν» μέσα σε τρία χρόνια 400.000 μισθωτοί εξαιτίας της ανεργίας. 

Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι μέχρι το Πάσχα οι ελπίδες δυστυχώς θα διαψευστούν καθώς ούτε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που θα λειτουργήσει από την αρχή του χρόνου θα έχει θεαματικά αποτελέσματα. «Τρέξτε και κυνηγήστε» είναι η εντολή του Υπουργού αλλά στην πράξη δύσκολα εφαρμόζεται σε περιόδους ύφεσης. «Μετά το Σπρίντερ, άλλες δύο γνωστές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο» αποκαλύπτουν οι ελεγκτές του ΙΚΑ, «πως θα εισπράξουμε τα καθυστερούμενα;».

Δραματική είναι και η πορεία της ρύθμισης χρεών, που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να γλιτώσουν τις νέες μειώσεις οι συνταξιούχοι καθώς μόλις 26.200 σε σύνολο 687.000 οφειλετών προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ εντάχθηκαν στη φάση αυτή.