Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Οι θρεπτικοί θησαυροί του καλοκαιριού

Φυσικές πηγές υγείας και ομορφιάς το καρπούζι και το πεπόνι Σκέτα, σε φρουτοσαλάτα ή σαν επιδόρπιο όχι μόνο μας γλυκαίνουν και μας ξεδιψάνε, αλλά βοηθάνε και στην ...αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Γιατί, λοιπόν, να μην επωφεληθείτε από το καρπούζι και το πεπόνι τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα, τα γεμάτα ήλιο και θρεπτικούς θησαυρούς;

Αποτοξινώνουν

Παρά τη γλυκιά γεύση τους, τα φρούτα αυτά ξεδιψάνε. Τα πεπόνια περιέχουν 85% νερό, ενώ στα καρπούζια το νερό φτάνει το 95%. Από την άλλη, η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη δεν ξεπερνάει το 8-12%. Έτσι, προσφέρουν άφθονο νερό για τις μέρες που κάνει πολλή ζέστη, με λίγες θερμίδες.

Γεμάτα μεταλλικά στοιχεία, τα πεπόνια είναι εξαιρετικά για αποτοξίνωση. Πλούσια σε κάλιο και φτωχά σε νάτριο ενεργοποιούν τη νεφρική λειτουργία και ευνοούν την αποβολή των περιττών ουσιών από τον οργανισμό. Έτσι, προσφέρουν εξασφαλισμένη δράση κατά του πρηξίματος!

Σε αυτήν τη διουρητική δράση προστίθεται η θετική επίδρασή τους στη λειτουργία του εντέρου, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ίνες. Εξάλλου, τόσο τα πεπόνια όσο και τα καρπούζια είναι τροφές που χορταίνουν εύκολα, οπότε αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Προσοχή!

Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν ακόμη και καθαρτική δράση, ειδικά αν δεν είναι πολύ ώριμα. Για να γίνονται καλύτερα ανεκτά από το έντερο, συνιστάται να μην καταναλώνονται πολύ παγωμένα και να μη συνοδεύονται από νερό.

Ομορφαίνουν

Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, κυρίως καροτένια και βιταμίνη C, φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, δίνοντάς τους ιδιαίτερο διατροφικό ενδιαφέρον.

Μια μικρή φέτα πεπόνι (110 γραμμ.), πλουσιότερη σίγουρα από το καρπούζι, μπορεί να καλύψει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το μισό σε β-καροτένιο.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά θρεπτικά συστατικά συμμετέχουν στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση των κυττάρων. Έτσι, βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών δράσεων του ήλιου στο δέρμα, ενώ διευκολύνουν, παράλληλα, το μαύρισμα. Πάντως, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αντικαταστήσουν ένα καλό αντιηλιακό προϊόν.

Για να διατηρήσουν τη γεύση τους

Κρατάτε τα πεπόνια και τα καρπούζια σε θερμοκρασία δωματίου και βάζετέ τα στο ψυγείο μία ώρα πριν τα καταναλώσετε.

Από τη στιγμή που κόβονται μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο 2-3 μέρες, αλλά πάντα τυλιγμένα με διάφανη μεμβράνη, γιατί διαφορετικά θα απλωθεί η μυρωδιά τους σε όλα τα τρόφιμα.

Αν θέλετε να τα απολαμβάνετε ολόκληρο το χρόνο, κόβετε μικρά κομματάκια και βάζετέ τα στην κατάψυξη σε ερμητικά κλειστά σκεύη.