Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πόσες αποδείξεις του 2012 χρειάζονται ανάλογα με το εισόδημα και πόσο φόρο θα γλιτώσετε

Επιπλέον φόρους κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος πολλοί φορολογούμενοι εάν δεν παρουσιάσουν στη φορολογική δήλωση το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.

Η φορολογική νομοθεσία που ισχύει για... τα εισοδήματα του έτους 2012 (για τα οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά εντός των προσεχών εβδομάδων) προβλέπει, ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετησίου ατομικού – πραγματικού ή προσδιοριζόμενου βάσει τεκμηρίων – εισοδήματος του έτους 2012, εφόσον το ποσό του εισοδήματος αυτού δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

Για περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το συνολικό ποσό που πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, δηλαδή στο 25% του ποσού των 60.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 10% επί του «ακάλυπτου» ποσού και ουσιαστικά θα χάνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Συνεπώς, ακόμη κι αν ένας φορολογούμενος έχει ατομικό εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αν δεν έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του, θα πληρώσει κι αυτός φόρο 10% επί του ποσού των αποδείξεων που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει! Ουσιαστικά δηλαδή θα χάσει το αφορολόγητο.newmoney