Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ο άγνωστος Χ του κουρέματος και τα άλλα σκοτεινά σημεία

Όπως με την Ελλάδα, έτσι και με την Κύπρο, για ακόμα μια φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έσπευσαν να ανακοινώσουν πως κατέληξαν σε συμφωνία χωρίς να έχουν καθορίσει πλήρως τις λεπτομέρειες αυτής, στις οποίες – ως γνωστό – κρύβεται ο διάβολος. 

Έτσι,– ανακοινώθηκε ότι... κουρεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου, χωρίς να γίνει γνωστό το ύψος του κουρέματος (κατά κάποιες πληροφορίες, θα ξεπερνά το 30%)…

– ανακοινώθηκε ότι η Λαϊκή τράπεζα σπάει σε καλή και κακή και το δάνειο των 9 δισ. ευρώ από τον ELA το αναλαμβάνει η Κύπρου. Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή δεν πειράζονται, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα ποσά άνω του συγκεκριμένου ορίου στην τράπεζα αυτή, καθώς – ως γνωστόν – δεν είναι εγγυημένα…

– ανακοινώθηκε ότι θα τεθούν αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, χωρίς όμως να έχουν ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι αυτοί, πέραν των πληροφοριών – μεταξύ άλλων – για συγκεκριμένο όριο αναλήψεων ανά ημέρα και χρήσης των ποσών ανά εβδομάδα και για απαγόρευση μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.

Κατά τα άλλα, η συμφωνία επιτεύχθηκε τα ξημερώματα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών και αφού προηγουμένως ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αποκηρύξει λύσεις κουρέματος και άλλες πιέσεις από την τρόικα για τις αλλαγές στον τραπεζικό τομέα.

Σήμερα, αναμένεται να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες για μέρος από τις αποφάσεις αυτές. Υπενθυμίζεται πως για το κούρεμα δεν απαιτείται απαραίτητα η ψήφος της Βουλής, αφού αρκεί απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου. Εξ ου και η δήλωση, το μεσημέρι της Παρασκευής, του κεντρικού τραπεζίτη, Πανίκου Δημητριάδη, ότι μέχρι σήμερα, η τράπεζα θα έχει εκδώσει απόφαση, η οποία θα δίνει λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας της κυπριακής οικονομίας.