Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ο Διώτης στοχοποιεί και Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ

Συνεχίζεται και στην απογευματινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η μαραθώνια κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην επικεφαλής... του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης κατέθεσε ότι το usb που του είχε δώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου, διαψεύδοντας τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είχε δηλώσει πως το είχε λάβει «στα τέλη Ιουνίου με αρχές Αυγούστου».

Αναλυτικότερα, ο κ. Διώτης φέρεται να κατέθεσε πως στις 6 Ιουλίου του 2011 παραλαμβάνει από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, το επίμαχο usb με τη λίστα Λαγκάρντ. Στις 7 Ιουλίου έχει ηλεκτρονική επικοινωνία με τον κ. Παπακωνσταντίνου ενώ στις 8 Ιουλίου το παραδίδει μαζί με εκτύπωση ορισμένων στοιχείων στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ στο usb με τη λίστα Λαγκάρντ έγινε αντιγραφή το μεσημέρι μεταξύ 3:02 -3:04 της 8ης Ιουλίου του 2011 ενώ το βράδυ στις 9:40 της ίδιας μέρας από τον χρήστη user V, ανοίγονται τρία αρχεία.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ όταν ρωτήθηκε πότε παρέδωσε το usb στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ανέφερε ως πιθανή ημερομηνία τον Ιούλιο. Ωστόσο στην κατάθεση του στους οικονομικούς εισαγγελείς φέρεται να το προσδιόρισε χρονικά αρχές Αυγούστου.

«Το πρωί της 8ης Ιουλίου συναντήθηκα στη Βουλή με τον κ. Βενιζέλο, και είναι πολύ πιθανόν σε αυτήν ακριβώς τη συνάντηση να του έδωσα το usb», φέρεται να ανέφερε ο κ. Διώτης.

Στην παρατήρηση δε του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη γιατί τώρα λέει «είναι πολύ πιθανόν», ο κ. Διώτης απάντησε λέγοντας:

«Το απόγευμα μεταξύ 4 και 4:30 νομίζω, ήρθα σε κάποιο γραφείο της Βουλής και συνάντησα τον κ. Βενιζέλο. Του παρέδωσα και κάποιες εκτυπώσεις. Είχα ρίξει μια ματιά σε αυτό το στικάκι και για αυτό προκύπτει στην πραγματογνωμοσύνη ότι αυτή την χρονική περίοδο άνοιξαν δύο αρχεία».

Εξηγώντας ο κ. Διώτης γιατί αποφάσισε να αντιγράψει το usb που παρέλαβε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου φέρεται να κατέθεσε τα εξής:

«Όταν έχεις ευαίσθητα υλικά πάντα βγάζεις μια κόπια και δουλεύεις πάνω σε εκείνη, για να μην καταστρέψεις από λάθος χειρισμό ενδεχομένως ή από ιούς, το μοναδικό στοιχείο που έχεις στα χέρια σου».

Να σημειωθεί πως σε ότι αφορά την ημερομηνία που παρέλαβε από τον κ. Παπακωνσταντίνου το usb, ο κ. Διώτης, στους οικονομικούς εισαγγελείς φέρεται να είχε καταθέσει ότι ήταν λίγο πριν τις 17 Ιουνίου και πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών ενώ στην Προανακριτική ανέφερε ως πιθανή ημερομηνία την 6η Ιουλίου και όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν πλέον υπουργός Περιβάλλοντος.

Σε ερώτηση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη με ποιόν του το έστειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου το usb, απάντησε:

«Με έναν άνθρωπο της φρουράς του. Δεν θυμάμαι να σας τον περιγράψω. Πιθανότατα αστυνομικό της φρουράς του ή κλητήρα του υπουργείου του. Δεν ξέρω».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Διώτης κατέθεσε επίσης ότι ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ σχολιάζοντας τις επαφές που φαίνεται να έχει με τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα φέρεται να δήλωσε ότι:

«Είναι απόλυτα φυσιολογικό να συνεργάζονται ο διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ για θέματα φοροδιαφυγής. Επικοινώνησα με τον κ. Μπίκα προκειμένου να μάθω πως ήρθε η λίστα στην Ελλάδα για να καταλήξω πως θα τη διαχειριστώ».

Ο κ. Διώτης ερωτώμενος σχετικά με τα 8 e- mails που κατέθεσε χθες στην Προανακριτική με την αλληλογραφία που είχε στις 7 Ιουλίου του 2011 με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, φέρεται να είπε ότι ανέτρεξε και τα βρήκε στο αρχείο του προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία που παρέλαβε το usb από τον κ. Παπακωνσταντίνου για αυτό και δεν τα είχε καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Ακόμα, ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι δεν θυμάται ακριβώς πότε κατέστρεψε την πρωτότυπη λίστα που του είχε παραδοθεί.

Ο κ. Διώτης φέρεται επίσης να αναφέρθηκε και σε μία ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 24 Αυγούστου του 2011, υπό τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του γραφείου του Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μαζί με την ηγεσία του υπουργείου, τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Χρήστο Παπουτσή και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον Κωνσταντίνο Μπίκα και τον ίδιο.

Αντικείμενο της σύσκεψης όπως είπε ήταν η φοροδιαφυγή, οι Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού και η συμφωνία με την Ελβετία, ωστόσο δεν συζητήθηκε η Λίστα Λαγκάρντ.

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής πάντως υποστήριζαν ότι υπήρξε διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ σε υψηλό επίπεδο ενώ σημείωναν ότι γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι έγινε μία τόσο ευρεία υπουργική σύσκεψη χωρίς να συζητηθεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως ήταν η λίστα Λαγκάρντ που είχε στα χέρια της η κυβέρνηση.