Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Καταστράφηκαν μοναδικά στον κόσμο μαστιχόδεντρα - Τυχαίο; δεν νομίζουμε !!!!

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ μετράει τις «πληγές» από τη φωτιά στη Χίο.

Γεωπόνοι αλλά και κτηνίατρος του ΕΛΓΑ βρίσκονται στη Χίο, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί η φυτική και ζωική (κυρίως ....
.... μελίσσια) παραγωγή από την πύρινη λαίλαπα.

Το ζωικό κεφάλαιο, σε αντίθεση με το φυτικό, αποζημιώνεται άμεσα σε διάστημα περίπου 20 ημερών από τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται στον ΕΛΓΑ. Για το φυτικό κεφάλαιο, η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα και αποζημιώνεται από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης). Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στο σήμα κατατεθέν της Χίου, τα μαστιχόδεντρα.


H μαστίχα, δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία με την πλειονότητα της παραγωγής να εξάγεται, αλλά και ένα ξεχωριστό διεθνώς ελληνικό προϊόν. Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά, ζει πάνω από 100 χρόνια και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του. 

Η απόδοση του φτάνει στο μέγιστο μετά τον δέκατο πέμπτο χρόνο. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως ενώ μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. 

Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.