Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

ΦΩΤΟ: Xασισοφυτείες στη Κρήτη – Τα κόλπα των καλλιεργητών και το κυνήγι της ΕΛΑΣ



Φαίνεται ότι το …κακό ιστορικό της Κρήτης στον τομέα των χασισοφυτειών εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα τόσο στην Ελληνική Αστυνομία όσο και στην εικόνα της Κρήτης.

Η επιχείρηση «Πήγασος» στα Ζωνιανά, τα όσα ήρθαν τότε στο φως της δημοσιότητας και...... απασχόλησαν το πανελλήνιο (σε τοπικό επίπεδο όλα ήταν γνωστά), έπαιξαν ρόλο καταλυτικό στον τρόπο που λειτούργησαν στην πορεία οι παράνομοι καλλιεργητές οι οποίοι, μπορεί να περιορίστηκαν αριθμητικά, αλλά πάντως δεν εξαλείφθηκαν.

Από τις χασισοφυτείες των 20.000 και 25.000 δενδρυλλίων κάθε καλοκαίρι, η Κρήτη πέρασε σε μικρότερες μορφές παράνομων καλλιεργειών. Από τα χιλιάδες χασισόδεντρα που απλώνονταν κάθε καλοκαίρι στην ταράτσα της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ηρακλείου, περάσαμε σε μερικές εκατοντάδες δενδρύλλια … ανάξια λόγου!

Άλλαξαν …στέκι

Οι χασισοκαλιεργητές σταμάτησαν να φυτεύουν σε κάθε χώρο 5.000 – 6.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης. Φρόντισαν, μάλιστα, να αλλάξουν και περιοχή. Απομακρύνθηκαν από τον Ψηλορείτη και κατέβηκαν λίγο πιο χαμηλά. Τα πρώτα χρόνια κατέβηκαν στην Τύλλισο και στο Γάζι έτσι είχαν καταγραφεί φυτείες με κλεμμένο δημοτικό νερό, σε χαμηλότερο υψόμετρο και με λιγότερη βλάστηση. Εκεί ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος να εντοπιστούν από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, αρκεί βέβαια ο αξιωματικός του ελικοπτέρου να γνώριζε ότι το σύστημα είχε κατηφορίσει την παράνομη δραστηριότητα του προς την πόλη.


Αυτό έγινε την πρώτη διετία μετά τα Ζωνιανά. Η αστυνομία μετά τη δεύτερη φυτεία που εντόπισε στην περιοχή της Τυλίσσου κατάλαβε τι είχαν κάνει τα καλόπαιδα από τα ορεινά και έλαβε τα μέτρα της. Εκείνα τα δύο καλοκαίρια εντοπίστηκαν αρκετές χασισοφυτείες των 300 περίπου δενδρυλλίων κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Ρίζας του Ψηλορείτη. Όλες οι φυτείες ήταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου οι χασισοκαλλιεργητές είτε αναγκαζόταν να πηγαίνουν νερό με ντεπόζιτα, είτε να κλέβουν νερό από το δημοτικό δύκτιο.

Τους χώρους των φυτειών φυλούσαν σε όλες τις περιπτώσεις αλλοδαποί. Στους χώρους εντοπιζόταν κάθε φορά κονσέρβες, αποτσίγαρα, κουβέρτες και ότι άλλο απαιτείται για ύπνο στην ύπαιθρο. Οι πληροφορίες τότε έλεγαν ότι Αλβανοί αναλάμβαναν αυτή τη βρώμικη δουλειά για 40 ευρώ την ημέρα με το φαγητό τους πληρωμένο. Η προϋπόθεση ήταν να μένουν στο χώρο οπλισμένοι, και να προσέχουν να μην πλησιάσει κανείς μέχρι τον … τρύγο.

Σε μία περίπτωση από όλες είχε συλληφθεί και ένα άτομο χωρίς ωστόσο να δώσει και πολλά στοιχεία στην αστυνομία, που σε αυτές τις περιπτώσεις διαφέρει πολύ αυτό που έχει ως πληροφορία από αυτό που συμπεριλαμβάνει στη δικογραφία της ως στοιχείο. Οι ανταλλαγές πυροβολισμών μέσα στις φυτείες δεν είναι και τόσο σπάνιο ή μη αναμενόμενο φαινόμενο στην Κρήτη.

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη … όπως έλεγε και μια παλιά ελληνική ταινία.

Eξειδικευμένες μορφές

Μετά και από αυτή τη φάση, η χασισοκαλλιέργεια στην Κρήτη πέρασε σε πιο εξειδικευμένες μορφές. Τα δενδρύλλια μειώθηκαν ακόμα πιο πολύ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τώρα πια τα δενδρύλλια στις χασισοφυτείες δεν υπερβαίνουν τα 150-200 και πάντα είναι εξαιρετικά φροντισμένα.

Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε χασισοκαλλιέργειες μέσα σε θερμοκήπια στον κάμπο της Μεσσαράς αντί για καρπούζια και πεπόνια, τις είδαμε σε ειδικούς χώρους με λάμπες και ειδικά λιπάσματα. Ανέβηκε η ποιότητα και μειώθηκε η ποσότητα, λένε όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες.

Αυτό έγινε γιατί ο μεγάλος αριθμός δενδρυλλίων ήταν επικίνδυνο να γίνει αντιληπτός από την αστυνομία ενώ ένας μικρότερος αριθμός μπορούσε να … ξεφύγει από το άγρυπνο μάτι του νόμου και να αποδώσει οικονομικά στον καλλιεργητή.


Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένα καλό χασισόδεντρο μπορεί να δώσει στον καλλιεργητή του και ένα κιλό (ίσως και παραπάνω) ακατέργαστου χασίς. Με 150 χασισόδεντρα, λοιπόν, οι παράνομοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εύκολα και γρήγορα έστω και αν οι τιμές στις πιάτσες έχουν πέσει πάρα πολύ σε σχέση με άλλα χρόνια.

Όσοι ξεθάρρεψαν θεωρώντας ότι δε θα γίνουν αντιληπτοί, οι χασισοφυτείες τους εντοπίστηκαν ενώ σε περιοχές που άλλοτε υπήρχαν δάση από τις παράνομες καλλιέργειες, τώρα πια δεν υπάρχει τίποτα.

Κύκλοι αναφέρουν ότι μετέφεραν τις … επιχειρήσεις και την τεχνογνωσία τους σε άλλες περιοχές, όπως η Μεσαρά, η ρίζα του Ψηλορείτη από τη μεριά του Ρούβα, αλλά και κάποιες περιοχές στο Λασίθι όπου δραστηριοποιούνται κάποιοι σε πολλά επίπεδα.


Το κυνήγι της ΕΛΑΣ δε σταματά, και όσο περνά ο καιρός οι καλλιεργητές γίνονται πιο προσεκτικοί και πιο επικίνδυνοι αλλά και οι αστυνομικοί πιο πιεστικοί. Τα εδάφη της Κρήτης και το κλίμα της είναι πάντα ιδανικό για της καλλιέργειες γενικότερα, άρα και για αυτού του είδους τα φυτά. Η αστυνομία το ξέρει και έχει πάντα τα μάτια της στο νότο της Ελλάδας και στις υψηλές του θερμοκρασίες.

Της Κατερίνας Μηναδάκη στο prismanews.gr