Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Eισαγγελική έρευνα για τη χειραγώγηση του LiborΟ Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν ξεκίνησε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (libor) από μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με δήλωση που έκανε χθες εκπρόσωπός του.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Σνάιντερμαν ...... άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο χειραγώγησης του libor πριν από έξι μήνες, από κοινού με τον Γενικό Εισαγγελέα του Κονέτικατ κ. Τζορτζ Τζέπσεν. Το διατραπεζικό επιτόκιο libor διαμορφώνεται από τις εκτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών για το κόστος δανεισμού μεταξύ τους και χρησιμοποιείται για τα συμβόλαια παραγώγων επιτοκίων ύψους 550 τρισ. δολαρίων, ενώ επηρεάζει τα επιτόκια σε πολλά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, των πιστωτικών καρτών και των φοιτητικών δανείων.

Στη βρετανική τράπεζα Barclays, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του σκανδάλου με το libor, επεβλήθη τον περασμένο μήνα πρόστιμο ύψους 450 εκατ. δολαρίων από τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές για τη χειραγώγηση του επιτοκίου, αλλά αυτό δεν προστατεύει εργαζόμενους της τράπεζας από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει επίσης ποινικές διώξεις εναντίον αρκετών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με τη χειραγώγηση των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times το Σάββατο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολιτείες, πόλεις και δήμοι των ΗΠΑ προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπέστησαν ζημιές λόγω της χειραγώγησης του επιτοκίου και ορισμένες έχουν υποβάλει αγωγές. Με δεδομένη τη μεγάλη έκταση της υπόθεσης και τον αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται, σημειώνει η εφημερίδα, οι έρευνες μπορεί να προσφέρουν στις αρχές τις αποδείξεις για να κατηγορήσουν τις μεγάλες τράπεζες για αδικήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία έπληξε τις παγκόσμιες αγορές από τα τέλη του 2007. Η έρευνα είναι ασυνήθιστα πολύπλοκη και θα μπορούσε να συνεχισθεί για χρόνια και να καταλήξει μάλλον σε διακανονισμούς παρά σε κατηγορίες, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση.