Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Έφυγε, ευθυτενής και αξιοπρεπής, ο Πέτρος Ζαχαριάδης


Φτώχυνε ο κυπριακός Τύπος – Σε κλίμα πόνου, θλίψης και οδύνης, οικογένεια, φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες, πολιτικοί και απλοί πολίτες είπαν χθες το στερνό αντίο στον Πέτρο Ζαχαριάδη


Ο Πέτρος Ζαχαριαδης ήταν ειλικρινής και καλός φίλος αλλά και ...κάτι περισσότερο: Ήταν ευθύς, γλυκύς και εύτολμος φίλος

Το στερνό αντίο στον άνθρωπο -με όλα τα γράμματα κεφαλαία- πάνω απ’ όλα Πέτρο Ζαχαριάδη, είπαν χθες οικείοι, φίλοι, συνεργάτες, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και απλοί άνθρωποι. Ο επιβλητικός ιερός ναός Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο γέμισε απ’ άκρη σ’ άκρη. Το κλίμα, βαρύ. Τα λόγια, φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς ενός ανθρώπου που έμαθε από τα νεανικά του χρόνια να παλεύει και να κατακτά με την αξία του.
Με δάκρυα στα μάτια και ανείπωτη θλίψη, οι οικείοι του τον παρέδωσαν στην αιωνιότητα, αφήνοντας τον κυπριακό Τύπο φτωχότερο.

Ο Πέτρος Ζαχαριάδης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη, σε ηλικία 77 ετών, και αφού έδωσε με όλες του τις δυνάμεις σκληρή και άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Μια νόσο που λυγίζει την πλειοψηφία των ασθενών. Όμως, ο Πέτρος Ζαχαριάδης δεν λύγισε. Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του χαμογελούσε, πετυχαίνοντας έτσι τη δική του νίκη απέναντι στον καρκίνο. Η πορεία του, μεγάλη, όσο και η προσωπικότητά του.

Πυξίδα και φάρος η πορεία του

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου, Κύπρος Κουρτελλάρης, στον επικήδειό του λόγο είπε πως η απώλεια του Πέτρου Ζαχαριάδη δεν είναι μόνο δυσβάστακτη απώλεια για την οικογένειά του, αλλά είναι και απώλεια μεγάλη για τον Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου. Κι αυτό επειδή ο εκλιπών είχε συνδέσει τη ζωή του τα τελευταία τριάντα χρόνια με τη ζωή και δράση του Συνδέσμου Εκδοτών. «Ακόμα και όταν τον κτύπησε ο καρκίνος», πρόσθεσε, «ο Πέτρος Ζαχαριάδης δεν λύγισε και παρέμεινε στις επάλξεις. ‘Θα τον παλέψω και θα τον νικήσω’, μας έλεγε συχνά.

Και τον νίκησε, με τον δικό του τρόπο. Γιατί συνέχισε την προσφορά του στο Συγκρότημα Δίας, στον Σύνδεσμο Εκδοτών και ευρύτερα στον κυπριακό Τύπο, όπως και προηγουμένως. Συνέχισε την προσφορά του και μέσα από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων, στο Γενικό Συμβούλιο του οποίου ήταν μέλος από το 2005». Η πορεία και η προσφορά του Πέτρου Ζαχαριάδη, σημείωσε, στον κυπριακό Τύπο και πιο συγκεκριμένα στον Σύνδεσμο Εκδοτών, είναι για τους συνεργάτες του πυξίδα και φάρος. Οι εμπειρίες που απέκτησαν δουλεύοντας μαζί με τον εκλιπόντα, συμπλήρωσε, θα τους είναι ένα συνεχές πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους.

Βοηθούσε τους πάντες

Ο Γραμματέας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Πέτρος Πετρίδης εξήρε το έργο του Πέτρου Ζαχαριάδη, λέγοντας πως ήταν πάντα προσηλωμένος σε αυτό που ήξερε να κάνει καλά. Ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας Νίκος Μηχαηλίδης απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον Πέτρο Ζαχαριάδη και σημείωσε πως η βοήθεια και η στήριξη του εκλιπόντος προς τους άλλους ήταν πάντα δεδομένη.

Πράος και ευθύς

Εκ μέρους του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» και της τηλεόρασης του «ΣΙΓΜΑ», ο αρθρογράφος της εφημερίδας μας Σάββας Ιακωβίδης, στο στερνό του αντίο προς τον φίλο και συνεργάτη Πέτρο Ζαχαριάδη, εξήρε την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Πέτρου Ζαχαριάδη. «Πάντοτε πράος, με σταράτες και ξεκάθαρες θέσεις, η έκφραση της ευθύτητας, φίλος καλός», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι η ώρα του πικρού αποχαιρετισμού μεταξύ φίλων. Εσύ ήδη αναχώρησες. Αξιοπρεπής! Ευθυτενής! Σεμνός! Μαχητής και αγωνιστής της ζωής μέχρι τις τελευταίες στιγμές σου.

Αξιαγάπητος, ανοιχτόκαρδος και προσηνής, προπάντων για όλους εμάς στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ και στο ΣΙΓΜΑ, εκλεκτός συνεργάτης, καθημερινός σύμβουλος, μα και κριτής, αλλά, κυρίως, ένας σταθερά ατίμητος φίλος. Κι εμείς τώρα προσμετρούμε την απεραντοσύνη της αλογίας του θανάτου ενώ σε κατευοδώνουμε στην τελευταία κατοικία σου. Όχι με δάκρυα. Όχι με λύπη. Όχι με εκείνη την απουσία που επιβάλλει το τέλος, αφού το τέλος είναι η αρχή μιας ωραίας και ζώσας μνήμης. Αλλά πώς;

Με τα άνθη των αγαθών αναμνήσεων και τα κρίνα των αναρίθμητων ωραίων εντυπώσεων, για έναν άνθρωπο που ήταν η προσωποποίηση της καλοσύνης, η αποτύπωση της πραότητας, η έκφανση της ευθύτητας και η διαζωγράφιση της αξιοπρέπειας και του ήθους, αρετές σπάνιες, αλλά τόσο τιμημένες στο πρόσωπο του Πέτρου Ζαχαριάδη».

Ο κ. Ιακωβίδης αποχαιρέτησε τον Πέτρο Ζαχαριάδη μιλώντας και με λόγια του Σωκράτη. Όπως είπε, ο Σωκράτης είπε κάποτε ότι, «απ’ όλα τα κτήματα καλύτερο είναι φίλος ειλικρινής και καλός. Ο κύριος Πέτρος Ζαχαριάδης ήταν ειλικρινής και καλός φίλος, αλλά και κάτι περισσότερο: Ήταν ευθύς, γλυκύς και εύτολμος φίλος», τόνισε.

Ήταν δυνατός

Εκ μέρους της οικογένειας του εκλιπόντος, ο γαμπρός του, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χατζηκυριάκος είπε: «Μου πήρε χρόνια για να αντιληφθώ τη διαφορά του δυναμικού από τον δυνατό και ο Πέτρος ήταν δυνατός. Και αποδείχτηκε πιο δυνατός απ’ όλους μας. Ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα μέσα του για το τι ήταν σημαντικό και τι ασήμαντο. Μια μεγάλη καρδιά. Είχε μιαν απλότητα, μια ταπεινότητα, μιαν ανθρωπιά, που θα τη θυμόμαστε πάντα».

Ο Πέτρος Ζαχαριάδης

Ο εκλιπών ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Συγκροτήματος «Δίας» και του «Σίγμα». Διετέλεσε επί δεκαετίες προσωπάρχης, γραμματέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος. Ήταν Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών και μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Διετέλεσε, επίσης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Ο Πέτρος Ζαχαριάδης υπήρξε πρότυπο συνετού πολίτη, ακραιφνούς πατριώτη και στοργικού πατέρα. Ήταν νυμφευμένος με τη Βασούλα Λευτέρη Σωτηρίου και είχε δύο θυγατέρες.

Στην κηδεία του παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, μέλη του Δ.Σ., η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, η σύζυγος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, καθώς και εκπρόσωποι του Τύπου και των οργανισμών όπου διετέλεσε μέλος και στέλεχος ο Πέτρος Ζαχαριάδης, το προσωπικό του Συγκροτήματος και πλήθος κόσμου.