Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

G20: Επεισόδιο μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας για τα ΦόκλαντςΗ γνωστή διένεξη «άναψε τα αίματα» ανάμεσα στην Κίρσνερ και τον Κάμερον

Συνομιλία υπήρξε αλλά ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν αρνήθηκε να πάρει τα έγγραφα που τού έδινε η Κίρσνερ, σχολίασε για το επεισόδιο πηγή της Ντάουνιγκ Στριτ ( Πηγή: AP)

Επεισόδιο μεταξύ της ..... προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, και του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώθηκε την Τρίτη, στο πλαίσιο της G20, σχετικά με τη διένεξη για τα νησιά Φόκλαντς του νότιου Ατλαντικού, τα οποία στα ισπανικά ονομάζονται Μαλβίνας, έγινε την Τετάρτη γνωστό από τις αντιπροσωπείες της Αργεντινής και της Βρετανίας.Ο Κάμερον, ο οποίος εμμέσως παραδέχτηκε ότι υπήρξε το επεισόδιο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Κάμπος του Μεξικού αποδοκίμασε την πρόεδρο της Αργεντινής ζητώντας από τη χώρα της να σεβαστεί τη βούληση των 3.000 κατοίκων των νησιών αυτών, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν Βρετανοί.

Σύμφωνα με τους Αργεντινούς, η Κίρσνερ απάντησε αμέσως επικαλούμενη αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την κυριαρχία επί των νησιών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο θα έδινε «μια ευκαιρία στις χώρες που δεν εξέτασαν το πρόβλημα εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και δέχτηκαν ίσως την προπαγάνδα της Αργεντινής (…) να αναγνωρίσουν ότι ο λαός των νησιών αυτών θα πρέπει να δικαιούται να καθορίσει το μέλλον του».

Στους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε ότι πλησίασε την Κίρσνερ για να συζητήσουν το θέμα. «Είχα την αίσθηση ότι ήταν ένα σημαντικό ζήτημα που θα έπρεπε να συζητήσω με την πρόεδρο της Αργεντινής. Αυτό ακριβώς έκανα».

Σύμφωνα με την αφήγηση του υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής, Εκτορ Τίμερμαν, στους δημοσιογράφους, η πρόεδρος εργαζόταν στη θέση της όταν ο Κάμερον την πλησίασε «για να την ευχαριστήσει για τη στήριξή της στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας η οποία θα μπορούσε να λειτουργεί ως δανειστής στην έσχατη περίπτωση.

«Η πρόεδρος τού απάντησε ότι είχε διαβάσει τα άρθρα του διεθνούς Τύπου και ότι αυτά αντανακλούν την αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της G20», είπε ο Τίμερμαν. «Εκείνη τη στιγμή ο Κάμερον διέκοψε την πρόεδρο της Αργεντινής ζητώντας της να σεβαστεί το δημοψήφισμα των κατοίκων των νησιών, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εξωτερικών. Η πρόεδρος της Αργεντινής θέλησε τότε να δώσει στον βρετανό πρωθυπουργό ένα φάκελο που περιείχε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα νησιά «στην περίπτωση που δεν τις είχε δει». Ο Κάμερον αρνήθηκε να πάρει τον φάκελο, γύρισε και έφυγε χωρίς να χαιρετήσει», σύμφωνα με τον Τίμερμαν.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια συνομιλία αλλά αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Κάμερον αρνήθηκε να πάρει τα έγγραφα που τού έδινε η Κίρσνερ.

Η Κίρσνερ ζήτησε πρόσφατα διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το μέλλον των νησιών. Οι Βρετανοί την κατηγορούν ότι υποκινεί τα εθνικιστικά πάθη για λόγους εσωτερικής πολιτικής και ο Κάμερον αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα αυτό.