Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αμερικανός λιποτάκτης εμφανίστηκε μετά από 28 ολόκληρα χρόνια



Ζει στη Σουηδία και εργάζεται ως υπάλληλος του δημοσίου.

Ο Χέμλερ σήμερα, στη δεύτερη πατρίδα του, τη Σουηδία. Στην ένθετη φωτογραφία ο ίδιος το 1984 όταν λιποτάκτησε για λόγους ...... συνείδησης.

Δεν άντεξε την φιλοπολεμική πολιτική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και λιποτάκτησε για να μην αναγκαστεί να την υπηρετήσει. Συνέβη το 1984 με πρωταγωνιστή τον τότε μόλις 21 ετών υπαξιωματικό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Ντέιβιντ Χέμλερ, ο οποίος υπηρετούσε ως μηχανικός στρατιωτικών επικοινωνιών σε βάση των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία. Η συνείδησή του δεν του επέτρεπε να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων πυραύλων στο δυτικογερμανικό έδαφος με στόχο την τότε Σοβιετική Ενωση – και λιποτάκτησε.

Εκτοτε η οικογένειά του τον θεωρούσε νεκρό αφού δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής. Ομως προ ημερών αποφάσισε να εμφανιστεί. Στα 49 του χρόνια πλέον, ο Χέμλερ τηλεφώνησε στους συγγενείς του την Αμερική και τους διηγήθηκε τί συνέβη. Υπό κινηματογραφικές συνθήκες το έσκασε από την αμερικάνικη βάση, κάνοντας ωτοστόπ κατέληξε στη Σουηδία, εκεί δήλωσε ψευδή στοιχεία και έλαβε προσωρινή άδεια παραμονής, πείθοντας τις σουηδικές Αρχές ότι είναι παιδί περιπλανώμενης οικογένειας, χωρίς σταθερό τόπο διαμονής. 

Σήμερα ζει με την Σουηδή σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, έχοντας μάλιστα και μία μεγάλη κόρη 22 ετών από προηγούμενη σχέση του.

«Ποτέ δεν είχα υπολογίσει ότι αυτή η κατάσταση θα κρατούσε τόσο πολύ καιρό» δήλωσε ο Χέμλερ στην εφημερίδα New York Times μιλώντας τηλεφωνικά από το σπίτι του στην Ουψάλα.

«Περνούσαν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες… Ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούσα ότι η αερονομία δεν ερχόταν να με συλλάβει. Αισθανόμουνα τόσο καλά…».

Το ένταλμα σύλληψης που εξεδόθη εναντίον του ισχύει ακόμα, αλλά ο ίδιος δεν κινδυνεύει διότι η διακρατική συμφωνία ΗΠΑ – Σουηδίας για την απέλαση εγκληματιών δεν περιλαμβάνει τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, οπότε υπάρχει νομικό κενό.

«Οι γονείς μου ίσως να μην με ξαναδούν ποτέ αν δεν μπορέσω να ταξιδέψω στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι τιμωρήθηκα αρκετά. Με την στάση μου προκάλεσα θανάσιμη αγωνία στους γονείς μου για 28 ολόκληρα χρόνια» κατέληξε ο Χέμλερ, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως υπάλληλος του σουηδικού δημοσίου.