Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αίρεται το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στην Αίγυπτο από σήμερα τα μεσάνυχταΙσχυε από το 1981, και επέτρεπε στις Αρχές να απαγορεύουν διαδηλώσεις και να λογοκρίνουν Μέσα Ενημέρωσης

Ένα από τα απομεινάρια της εποχής Μουμπάρακστην Αίγυπτο, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε από το...... 1981, αίρεται πλήρως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα πληρέστερο δημοκρατικό καθεστώς.

Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης ίσχυε από τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ και έδινε στις Αρχές τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να κρατούν υπόπτους επ’αόριστον, να απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και να λογοκρίνουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η άρση της ειδικής κατάστασης ήταν πάγιο αίτημα των διαδηλωτών μετά την πτώση του Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011 αλλά ικανοποιήθηκε από το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογή νέου προέδρου.

Μερική άρση είχε γίνει τον Ιανουάριο πλην της ακαθόριστης κατηγορίας των «τραμπούκικων πράξεων».

Το Συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί «την εθνική ευθύνη για την προστασία της χώρας» μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών από τον οποίο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας διεξάγεται στις 16-17 Ιουνίου με αντιπάλους τον Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και τον Αχμέντ Σαφίκ, βραχύβιο πρωθυπουργό επί Μουμπάρακ.