Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στον «ανειλικρινή» αλ Ασαντ



Για μη συμμόρφωση με τους όρους της εκεχειρίας κάνει λόγο και ο ΟΗΕ.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για «ανειλικρίνεια» καθώς εξακολουθεί να βομβαρδίζει τους εξεγερμένους παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας, και προειδοποίησε ότι ...... η διεθνής κοινότητα θα προχωρήσει σε «επόμενα βήματα», αν δεν σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις.

«Πρόκειται για ακόμη μια ένδειξη της προφανούς, αλλά της όχι εντελώς αναπάντεχης ανειλικρίνειας του καθεστώτος Άσαντ όταν δεσμεύθηκε να συμμορφωθεί με τους όρους του σχεδίου Άναν, την εκεχειρία και την απομάκρυνση» του στρατού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για τα επόμενα βήματα, αλλά θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τους Σύρους να (…) επιτρέψουν στον συριακό λαό να απελευθερωθεί από την κυβερνητική βία, αλλά και να έχει την ελευθερία να αποφασίσει το μέλλον του», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Στο μεταξύ, «δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί» οι όροι για την ανεμπόδιστη εποπτεία από τους εννέα πρώτους παρατηρητές του ΟΗΕ της εκεχειρίας στη Συρία, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο.

Καλά πληροφορημένες πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη βεβαιώνουν ότι εναπόκειται στην ηγεσία του διεθνούς Οργανισμού «να διαπιστώσει, τις αμέσως επόμενες μέρες, εάν θα έχουν εκπληρωθεί οι ανωτέρω όροι, οπότε ο αριθμός των άοπλων παρατηρητών της εκεχειρίας θα μπορούσε να αυξηθεί σταδιακά έως τους 250».

Η μόνιμη πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Σούζαν Ράις, εκτιμά πάντως ότι «προς το παρόν, οι όροι για την ανεμπόδιστη εποπτεία της εκεχειρίας, δεν έχουν εκπληρωθεί».

Η κα Ράις τόνισε, ταυτοχρόνως, ότι οι επόπτες μιάς εκεχειρίας, στη Συρία ή αλλού, «πρέπει να μπορούν να ενεργήσουν με ανεξαρτησία, με ελευθερία κίνησης και επικοινωνιών».

Αργότερα σήμερα, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν θα ενημερώσει εγγράφως τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, στο θέμα των όρων διεξαγωγής της εποπτικής αποστολής των πρώτων παρατηρητών του διεθνούς Οργανισμού, στη Συρία.

«Θα αναλυθεί τώρα, εδώ, εάν η Συρία σέβεται ό,τι της ζητήθηκε να πράξει», σχολίασε μια δυτική διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ ζητώντας όμως να μείνει ανώνυμη.

«Πάντως, αυτή κατ’ εμέ πιθανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» να αποφασίσουμε εάν θα αυξηθεί άμεσα ο αριθμός των παρατηρητών μας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Αντίθετα, μιλώντας στο CNN η κα Ράις επισήμανε με σαφήνεια ότι «εάν η Δαμασκός εμμείνει στη βία, τότε θα διακυβευθεί η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ».

Νωρίτερα, οι σύζυγοι του βρετανού και του γερμανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ έφτιαξαν ένα βίντεο με το οποίο ζητούν από τη σύζυγο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, να σπάσει τη σιωπή της και να «πολεμήσει για την ειρήνη».

Οι γυναίκες των δύο διπλωματών, η Σίλα Λάιαλ Γκραντ και η Χουμπέρτα φον Φος-Βίτινγκ, έχουν επίσης ανεβάσει στον ιστότοπο change.org μια αίτηση με την οποία ζητούν από την Άσμα αλ Άσαντ να σταματήσει να είναι «θεατής» και «να αφήσει τη φωνή της να ακουστεί για την ειρήνη και για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

«Είναι καθήκον σας να εμποδίσετε τον εμφύλιο πόλεμο ως γυναίκα και ως μητέρα», γράφει η αίτηση, την οποία μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 7.500 άνθρωποι. «Περιμένατε πολύ, δράστε τώρα!».

Η κυρία Άσαντ, 36 ετών, κόρη ενός διακεκριμένου καρδιολόγου από το Λονδίνο, έχει δεχθεί επικρίσεις για τη σιωπή της απέναντι στην καταστολή στη Συρία, σε βαθμό που έχει χαρακτηριστεί «Μαρία Αντουανέτα».

Το βίντεο των δύο γυναικών, το οποίο μέχρι σήμερα το απόγευμα είχε περισσότερα από 45.000 «κλικ» στο YouTube, ξεκινά δείχνοντας την Άσμα κομψά ντυμένη, μακιγιαρισμένη, φορώντας κοσμήματα και γυαλιά ηλίου.

«Κάποιες γυναίκες ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, ενώ άλλες ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους», ακούγεται να λέει μια φωνή την ώρα που το βίντεο δείχνει την εικόνα μιας τρομαγμένης γυναίκας που κρατά ένα μωρό στην αγκαλιά της.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για την εικόνα σας, αλλά για τις πράξεις σας», συνεχίζει η φωνή, ενώ περνούν εικόνες θυμάτων της καταστολής. «Σταματήστε τον σύζυγό σας και τους οπαδούς του».

«Επιθυμούμε όλες οι γυναίκες του κόσμου να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άσμα αλ Άσαντ: το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φος-Βίτινγκ, σύζυγος του γερμανού πρεσβευτή Πέτερ Βίτινγκ.