Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

UBS: Πιθανό ναι των Ευρωπαίων σε ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων

Μια βασανιστική και πολύμηνη διαπραγματευτική διαδικασία προβλέπει μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της η UBS, αποτιμώντας... τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα διαρκέσουν μήνες και θα είναι βασανιστικές… αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα», εκτιμούν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα 5σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο «What you need to know». 

Σύμφωνα με τη UBS, Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Θα είναι μια επαρκώς ικανοποιητική συμφωνία, ώστε και οι δύο πλευρές να κατορθώσουν να σώσουν μέρος της υπόληψης και αξιοπρέπειάς τους.

Οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν πως οι δανειστές θα κάνουν ένα βήμα και θα παράσχουν στην Ελλάδα τις εξής διευκολύνσεις:

– Θα χαλαρώσουν ελαφρώς τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα, μειώνοντας τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

– Θα συναινέσουν σε μια ήπιας μορφής ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (debt swap), μέσω έκδοσης νέων ομολόγων συνδεδεμένων με την ανάπτυξη.

Εάν ένα τέτοιο σενάριο επαληθευθεί, τότε θα μειωθούν οι άμεσες πιέσεις προς την Ελλάδα, σε δύο κρίσιμους τομείς:

– Στην ανάγκη πρόσθετων περικοπών δαπανών. 

– Στην κατεύθυνση αποπληρωμής του χρέους.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η UBS, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια υπερχρεωμένη χώρα και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθεί η κρίση, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», διαμηνύει η ελβετική τράπεζα.

«Όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ελληνικό χρηματιστήριο και ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να κινούνται σε τροχιά αστάθειας και μεταβλητότητας», καταλήγει η UBS.