Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πρωτιά Podemos σε νέα δημοσκόπηση, 10 μήνες πριν τις ισπανικές εκλογές

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η «El Pais» το Podemos στηρίζεται από το 27,7% των ψηφοφόρων, έχοντας προβάδισμα σχεδόν... επτά μονάδων από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Την πρώτη θέση στην προτίμηση του εκλογικού σώματος στην Ισπανία εμφανίζεται να καταλαμβάνει το κόμμα Podemos, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα Κυριακή η εφημερίδα El Pais.

Συγκεκριμένα, 10 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, το Podemos στηρίζεται από το 27,7% των ψηφοφόρων, έχοντας σαφές προβάδισμα σε βάρος του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), που βρίσκεται στο 20,9%.

Πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα των Podemos στις μετρήσεις της «El Pais», με την παράταξη να υποχωρεί πάντως σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του 28,2%, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με 18,3%, που πέφτουν πάντως κατά πάνω από 5 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τέταρτο, με 12,2%, βρίσκεται το καταλανικής προέλευσης κόμμα «Πολίτες», που ιδρύθηκε το 2006.

Η σφυγμομέτρηση φανερώνει παράλληλα την πτώση του δικομματισμού στην ιβηρική χώρα, αλλά και την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι καμία παράταξη δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα στο κεντρικό της άρθρο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «κατάσταση αβεβαιότητας», οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν ένα ριζικά διαφορετικό σκηνικό μετά τις εκλογές στο τέλος του χρόνου.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης την πόλωση αλλά και την απογοήτευση που επικρατούν στο ισπανικό εκλογικό σώμα. Ενδεικτικά, κύριο αίτιο πίσω από την προεκλογική ακμή των Podemos φαίνεται να είναι η απογοήτευση από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, ενώ η παράταξη έρχεται δεύτερη στο ερώτημα για το ποια είναι η παράταξη που «δεν θα ψηφίζατε ποτέ».


Πρώτο σε αυτό το ερώτημα κατατάσσεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Στο μέτωπο της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο επικεφαλής των «Πολιτών», Αλμπέρ Ριβέρα. Ουραγοί είναι οι αρχηγοί των τριών κυρίαρχων κομμάτων, με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να απολαμβάνει τη θετική άποψη του 34%, ενώ ακολουθεί σε πολύ μικρή απόσταση ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες (31%).

Τελευταίος βρίσκεται ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με 23%.