Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Bob Marley: Μια γιορτή με δεκάδες καλλιτέχνες προς τιμήν του στη Θεσσαλονίκη

H ιστορία του μεγάλου καλλιτέχνη 

Μία μεγάλη γιορτή για τη ζωή και τη μουσική του παγκόσμιου θρύλου Bob Marley θα πραγματοποιηθεί την...
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, μιας και φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια από τη μέρα γέννησής του.

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα σε όλο τον κόσμο οργανώνονται μουσικές γιορτές για τη ζωή και την προσφορά αυτής της τεράστιας μορφής της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, που ξεκίνησε από μία μικρή χώρα, την Τζαμάικα, και κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο!



Ο Bob Marley γεννήθηκε στην Τζαμάικα. Στα τέλη της δεκαετία του 1960 και τις αρχές του 1970 ο Bob Marley με την μπάντα του «The Wailers» είχαν ήδη κερδίσει την προσοχή στη μουσική σκηνή με τις ηχογραφήσεις τους και με την άρθρωση της πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής του σκέψης, με τραγούδια όπως το μνημειώδες «Get Up, Stand Up».



Οι The Wailers διαλύθηκαν το 1974. Το 1975 ο ίδιος σε σόλο καριέρα σημείωσε την πρώτη παγκόσμια επιτυχία του, με το τραγούδι «No Woman, No Cry» και ακολούθησαν κι άλλες.


Τον Δεκέμβριο του 1976 ο Μarley επιστρέφει στην Τζαμάικα, για να συμβάλει στην εκτόνωση των πολιτικών συγκρούσεων, αλλά παραλίγο να χάσει τη ζωή του, όταν άγνωστοι αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν.



Εγκαταλείπει άρον άρον το νησί και εγκαθίσταται στο Λονδίνο, όπου ηχογραφεί δύο άλμπουμ, το «Exodus» («Exodus», «Waiting in Vain», «Jammin'», «One Love») και το «Kaya» («Is this Love», «Sun is Shining»). To 1978 επιστρέφει στην πατρίδα του και διοργανώνει μια συναυλία πολιτικής συμφιλίωσης, που έμεινε στην ιστορία ως «One Love Peace Concert».


O Marley έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς, σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η φήμη του συνέχισε να μεγαλώνει διαρκώς έκτοτε, μαζί με τη λατρεία για το πρόσωπό του, ειδικά από τους φτωχούς και αποστερημένους του κόσμου, για τα δικαιώματα των οποίων δημιούργησε μουσικές και τραγούδησε τραγούδια που θεωρούνται πλέον ιστορικά.

Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά μουσικοί και φωνές των σημαντικότερων reggae συγκροτημάτων της χώρας συναντιούνται πάνω στη σκηνή και ειδικά γι' αυτήν τη βραδιά δημιουργούν δύο μουσικά σχήματα, διασκευάζοντας με σεβασμό, αλλά και πειράζοντας δημιουργικά τα θρυλικά κομμάτια του Bob Marley στις 6 Φεβρουαρίου, στον πολυχώρο Block 33.

Ακόμη, θα προβληθεί σπάνιο οπτικό υλικό, με σκηνές από τη ζωή και τα live αυτής της τεράστιας προσωπικότητας