Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

ΠΑΣΟΚ: Δεν εφαρμόστηκε ο νόμος στην Αμυγδαλέζα

Με αφορμή τα γεγονότα της Αμυγδαλέζας, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει -ουσιαστικά- ότι τα προβλήματα προέκυψαν επειδή ...
δεν εφαρμόστηκε ολοκληρωμένα ο νόμος 3907/11. Το κόμμα σημειώνει ότι ο νόμος είναι επαρκής και καλεί την κυβέρνηση να τον εφαρμόσει και πάντως να μην παρασυρθεί «σε εύκολες και ανεφάρμοστες αποφάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει και πάλι τη βαθιά του θλίψη για τους θανάτους μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

»Είναι προφανές ότι απαιτείται η ολοκληρωμένη και όχι επιλεκτική εφαρμογή του νόμου 3907/11. Όσον αφορά στα προαναχωρησιακά κέντρα γίνεται σαφές ότι δεν λειτούργησαν σύμφωνα με το νόμο της σύστασής τους. Η συμβολή τους στη διεκπεραίωση των διαδικασιών επιστροφής και την ασφάλεια των πολιτών ήταν αμελητέα.




»Η παράταση της κράτησης πέρα από το νόμιμο όριο των 18 μηνών που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες δείχνει ότι, παρά τις εξαγγελίες Δένδια, οι συλληφθέντες μετανάστες δεν επέστρεψαν στις πατρίδες τους σε σύντομο χρόνο. Όσοι κρατούνται δεν έχουν επιλεγεί κατόπιν κάποιας εξατομικευμένης εκτίμησης για το αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.




»Ο νόμος 3907/11 προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης του καθεστώτος της αναβολής απομάκρυνσης κατά την προετοιμασία της επιστροφής των μεταναστών χωρίς χαρτιά στις πατρίδες τους. Κατά το διάστημα αυτό οι μετανάστες παραμένουν ελεύθεροι με την υποχρέωση να παρουσιάζονται στις αρμόδιες αρχές σε τακτά χρονικά διαστήματα και να είναι στη διάθεσή τους για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής.




»Περιμένουμε, το ταχύτερο δυνατό, το σχέδιο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ -όπως επέμενε και πριν τις εκλογές- θεωρεί κατά προτεραιότητα αναγκαίο:




1) Να απελευθερωθούν όσοι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο της κράτησης και να τους χορηγηθεί αναβολή απομάκρυνσης

2) Να επανεκτιμηθεί η αναγκαιότητα της κράτησης, εξατομικευμένα για κάθε κρατούμενο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο νόμος

3) Να ληφθεί μέριμνα για τυχόν περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας

4) Να προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση της πρόσβασης στην εργασία των υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαπών (για το θέμα υπήρχε σχεδιασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση που μπορεί να αξιοποιηθεί από τη νέα) ώστε οι μετανάστες που θα απελευθερωθούν καθώς και αυτοί που δεν θα κρατηθούν στο μέλλον να μπορούν να καλύψουν νόμιμα τις βασικές τους βιοτικές ανάγκες.




»Περιμένουμε να δούμε τι περιεχόμενο θα έχει πρακτικά η «κατάργηση» των κέντρων κράτησης που εξαγγέλλεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανταζόμαστε μια κίνηση συμβολισμού και θεσμικής τους αναβάπτισης ώστε να λειτουργήσουν με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3907/11.




»Θυμίζουμε ότι οι ρυθμίσεις για τα προαναχωρησιακά κέντρα του 3907/11 προήλθαν από εκτεταμένη διαβούλευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πολλούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών και αποτελούν μέρος του σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που εγκρίθηκε από την ΕΕ.




»Θυμίζουμε επίσης ότι εκείνη την εποχή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε τέρμα στα φαινόμενα τύπου Παγανής και ότι η ύπαρξη χώρων προσωρινής κράτησης για τους υπό απέλαση αλλοδαπούς έχει στόχο και την κατάργηση των σχετικών χώρων που λειτουργούν υπό άθλιες συνθήκες εντός των αστυνομικών τμημάτων.




»Η πρόταση του υπουργού Γ.Πανούση για δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη νομοθεσία. Θεωρούμε όμως ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η κάλυψη των αναγκών των αιτούντων άσυλο, των αναγνωρισμένων προσφύγων και των ασυνόδευτων ανηλίκων.




»Η ενίσχυση των υπηρεσιών Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που αναπτύχθηκαν ασύμμετρα με την εξάπλωση των προαναχωρησιακών κέντρων, και η δημιουργία δικτύων υποδοχής και ένταξης προσφύγων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας.




»Καλούμε τις νέες ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων να λάβουν υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και να μην παρασυρθούν σε εύκολες και ανεφάρμοστες αποφάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.»