Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Έκκληση ΟΗΕ στους σιίτες Χούτι της Υεμένης να παραδώσουν την εξουσία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν από μερικές ώρες ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητεί από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που....φέρεται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, να παραχωρήσουν άμεσα την εξουσία στην Υεμένη και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κρίσης.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα ζητεί την «άμεση και άνευ όρων» απόσυρση των Χούτι από τους κυβερνητικούς θεσμούς και την άρση του κατ΄οίκον περιορισμού που έχουν επιβάλει στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ενώ προειδοποιεί τις χώρες μέλη του ΟΗΕ κατά της «έξωθεν παρέμβασης». Επίσης, δηλώνει «ετοιμότητα για την λήψη περαιτέρω μέτρων» αν οι ένοπλοι παραστρατιωτικοί Χούτι δεν συμμορφωθούν χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο μετέχουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιθυμούσε την υιοθέτηση ψηφίσματος με βάση το Κεφάλαιο 7, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης ή την επιβολή κυρώσεων.


Ωστόσο, το ψήφισμα του ΣΑ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Στις αρχές του μήνα οι Χούτι κατέλαβαν την εξουσία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι η Υεμένη «καταρρέει», ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους στην πρωτεύουσα Σαναά λόγω της κλιμάκωσης της έντασης.