Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Βρέθηκε ένα από τα «μυστικά» του Ταζ Μαχάλ

Μπορεί να χτίστηκε πριν από 350 και πλέον χρόνια, όμως φαίνεται ότι τα μυστικά του Ταζ Μαχάλ δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη στο σύνολό τους....
Το εντυπωσιακό μαυσωλείο, την κατασκευή του οποίου διέταξε ο μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Γιαχάν για να τιμήσει την πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια του τοκετού, βρίσκεται στην περιοχή Uttar Pradesh της Ινδίας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μία ιταλίδα ερευνήτρια ανακάλυψε ένα από τα μυστικά του, το οποίο βρισκόταν… σε κοινή θέα!

Η Dr Amelia Carolina Sparavigna από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας της πολυτεχνικής σχολής του Τορίνο βρήκε, ότι ολόκληρο το συγκρότημα χτίστηκε έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο.

Η αξιοσημείωτη αυτή ανακάλυψη δείχνει ότι καθώς ο ήλιος δύει και ανατέλλει κατά τα δύο ηλιοστάσια, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις τέσσερις γωνιές του κήπου κοντά στον κεντρικό τρούλο.


«Το συγκρότημα του Ταζ Μαχάλ έχει έναν άξονα Βορρά-Νότου» γράφει η ίδια στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Philica. «Όταν μια αρχιτεκτονική δομή ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον τρόπο, ευθυγραμμίζεται με την προβολή στο οριζόντιο επίπεδο του άξονα ‘axis mundi’, του άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο κόσμος. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλα στοιχεία, που να ευθυγραμμίζονται με την κατεύθυνση του ηλιοβασιλέματος ή της ανατολής του Ηλίου».

Χρησιμοποιώντας εικόνες του διάσημου συγκροτήματος από δορυφόρο, η ερευνήτρια βρήκε ότι ο άξονάς του αντιπροσωπεύει τον άξονα του κόσμου.