Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πώς γίνεται η ιδανική φόρτιση κινητού; Το μυστήριο λύθηκε!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, για κινητό με μεγάλη αυτονομία και μπαταρία με μακροζωία 
Πόσα χρόνια συζητάμε για το πώς πρέπει να φορτίζουμε τα κινητά μας...
Πόσες ώρες χρειάζεται η πρώτη φόρτιση, αν πρέπει να αδειάζουμε πρώτα το κινητό πριν το φορτίσουμε ξανά και αν πρέπει να το αφήνουμε όλη τη νύχτα να φορτίζει, είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που από την έλευση του πρώτου κινητού μέχρι και σήμερα απασχολούν τους χρήστες.

Να το αφήνω να φορτίζει όλη τη νύχτα;

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι φορτιστές που τις συνοδεύουν είναι αρκετά έξυπνες, ώστε μόλις φτάσουν στο 100%, να διακόπτουν τη φόρτιση, οπότε κατά γενικό κανόνα δεν υπάρχει πρόβλημα με μία ολονύκτια φόρτιση. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι το κινητό να μην βρίσκεται μέσα σε θήκη, ώστε η απορρέουσα θερμοκρασία από τη διαδικασία της φόρτισης να μπορεί να διαφύγει από το σασί του τηλεφώνου, όπως έχει προβλέψει ο κατασκευαστής. Αν οι μπαταρίες ανεβάσουν μεγαλύτερη θερμοκρασία από την προβλεπόμενη, η απόδοσή τους μπορεί να μειωθεί γρηγορότερα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος φόρτισης;

Η ιδανική κατάσταση για μία μπαταρία ιόντων λιθίου είναι να διατηρείται μεταξύ του 50% και του 80% της πλήρους χωρητικότητάς της. Μικρές φορτίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπουν στα ιόντα να αναγεννούνται και να παράγουν αρκετή ισχύ. Άρα, πολλές μικρές φορτίσεις είναι καλύτερες από μία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν ακούγεται πρακτικό, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε τη μακροζωία της μπαταρίας σας.

Τι να αποφεύγω

Με τις παλιές μπαταρίες, η πλήρης φόρτιση και αποφόρτιση, θεωρητικώς τουλάχιστον, βοηθούσαν τη μπαταρία να αποδίδει περισσότερο. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, επειδή οι μπαταρίες έχουν συγκεκριμένο κύκλο φορτίσεων (δηλαδή από το 0% στο 100%), η επιλογή του πλήρους αδειάσματος και πλήρους φόρτισης συνεχώς, απλά μειώνει τον κύκλο ζωής της. Αποφύγετε το πλήρες άδειασμα της μπαταρίας πάση θυσία.

Προσοχή στα αξεσουάρ

Οι μπαταρίες που συνοδεύουν τα smartphone μας είναι και αυτές πολύ έξυπνες και το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές τους. Αν χάσετε τον φορτιστή σας, η επιλογή μιας άλλης μάρκας φθηνού αντίγραφου μπορεί να μοιάζει έξυπνη επιλογή από οικονομικής απόψεως, αλλά τελικά μπορεί και να σας στοιχίσει ακριβότερα, αν καταστρέψει την μπαταρία σας. Επιλέξτε τους αυθεντικούς φορτιστές ή αυτούς που είναι ΟΕΜ, αλλά και με την επίσημη έγκριση της κατασκευάστριας του κινητού σας. Στην περίπτωση των iPhone, οι εγκεκριμένοι φορτιστές, δηλαδή αυτοί που λειτουργούν ακριβώς σαν τον αυθεντικό, έχουν τη σφραγίδα «MFI» (made for iphone), που εξασφαλίζει ότι έχουν περάσει τα test της Apple.