Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Το κανάλι ARD καταρρίπτει τους γερμανικούς μύθους για τους «αχάριστους αργόσχολους» Έλληνες (βίντεο)

Με τίτλο «Αχάριστοι αργόσχολοι; Η συζήτηση για την Ελλάδα και τα δεδομένα», η εκπομπή MONITOR του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD αποδόμησε τους... μύθους που υπάρχουν για τη χώρα μας. Στο ρεπορτάζ, ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν, του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ερευνας επισημαίνει ότι η γερμανική πολιτική έχει την τάση να αντιμετωπίζει την Ελλάδα με προκατάληψη και μνησικακία, ενώ ο καθηγητής Μάρτσελ Φράντζερ του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο λογική διαπραγμάτευση. 

Ποιοι είναι λοιπόν οι «μύθοι» που αποδόμησε η εκπομπή; Πρώτα από όλα, η άποψη ότι οι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους. Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρατέθηκε και δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τις 27 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνιζε ότι έχει προσφέρει στην Ελλάδα μεγάλη βοήθεια για την ανάπτυξη ενός αποδοτικού φορολογικού συστήματος, αλλά η χώρα δεν την αξιοποίησε.

Ομως, σημειώνει το ARD- χαρακτηρίζοντας μάλιστα το γεγονός εντυπωσιακό- ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εκθειάζει την ελληνική φορολογική πολιτική στα μέσα Ιανουαρίου. «Η χώρα έχει διευρύνει τη φορολογική βάση, ανανεώνοντας τους κανόνες και έκανε μεγάλα βήματα στη δημιουργία μία χρηματοοικονομικής διαχείρισης», σημειώνεται στο ρεπορτάζ. 

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει δυσκολία στην είσπραξη φόρων. Ομως, συνολικά, τα ελληνικά φορολογικά και κρατικά έσοδα, σε σύγκριση με την οικονομική απόδοση, είναι σημαντικά υψηλότερα από ότι πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι περίπου στο μέσο όρο της ευρωζώνης και υψηλότερα από ότι στη Γερμανία», σημειώνει ο καθηγητής Πίτερ Μπόφινγκερ.

Δεύτερος μύθος, ότι η Ελλάδα έχει διογκωμένο δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρει το ARD, η χώρα έχει πράγματι περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους από τη Γερμανία, αλλά πολύ λιγότερους από άλλες χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο. «Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια. Στη Γερμανία, κόβουμε διαρκώς δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μην κάνουμε τέτοιες δραματικές μειώσεις», σημειώνει ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν.

Ακόμη, το ρεπορτάζ έβαλε στο μικροσκόπιο και την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να επαναπροσλάβει 9.000 δημοσίους υπαλλήλους. «Θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο;», λέει για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αμέσως ξεκαθαρίζει το τοπίο: «Πρόκειται για υπαλλήλους που απολύθηκαν χωρίς νομική βάση. Είναι 9.000 από τους συνολικά 220.000 που έχουν φύγει από τις υπηρεσίες τους τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, το ARD εξέτασε και το μύθο ότι οι Ελληνες έχουν κάνει ελάχιστες μεταρρυθμίσεις. Ως αντίλογο, το γερμανικό δίκτυο έκανε αναφορά στην κατάταξη του ΟΟΣΑ για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες που είναι σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να υλοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση.

«Το νέο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ένα καλό πρόγραμμα. Εχει αρκετές σωστές μεταρρυθμίσεις, που συνεχίζουν κάποιες που έχουν ήδη γίνει ή θα επιταχύνουν κάποιες άλλες», αναγνώρισε ο καθηγητής Μάρσελ Φράτσζερ.


Δείτε το ρεπορτάζ του ARD πατώντας ΕΔΩ