Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ελληνικό Δημόσιο: Η 24η Φεβρουαρίου η πρώτη κρίσιμη ημέρα

Η 24η Φεβρουαρίου είναι η πρώτη κρίσιμη ημέρα από εδώ και στο εξής για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς..., σύμφωνα με τις προβολές των ταμειακών ροών του κράτους, την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρχει «τρύπα» στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν εντοπίσει πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν, παίρνοντας μία μικρή παράταση μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η ούτως ή άλλως οριακή κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω της υστέρησης των εσόδων. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα τον Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες στον προϋπολογισμό και στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Ιανουάριο του 2015, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 217 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 603 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014. 

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,1 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο.

Με αυτά τα δεδομένα για τα έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως τα κρατικά ταμεία θα «στερεύουν» στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για εκείνες τις ημέρες. Το πρόβλημα, όμως, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, προκύπτει, μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου.

Εάν δεν αλλάξει κάτι στη χρηματοδότηση της χώρας, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις της από τις αρχές Μαρτίου και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το αίτημα για αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, προσφάτως. Ο υπουργός είχε ζητήσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το πλαφόν από τα 15 δισ. ευρώ στα 23 δισ. ευρώ.

Με τα επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν να καλυφθούν οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του Δημοσίου και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας έως την οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό, καθώς, εάν συνέβαινε, θα αποτελούσε μία πράξη καθαρής νομισματικής χρηματοδότησης. Επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρηματοδοτούσε τις υποχρεώσεις ενός κράτους και αυτό αντιβαίνει τους υφιστάμενους κανόνες.

Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο καλούνται να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου. Γενικότερα, τον επόμενο μήνα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταβληθούν:

- 7,27 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις προς δάνεια (1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ), τόκους και έντοκα γραμμάτια.

- 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.

- 1,3 δισ. ευρώ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.
Πηγή: kathimerini