Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

«Πονοκέφαλος» για τους Γάλλους η ταφή των τριών τζιχαντιστών

Μετά τις κηδείες των θυμάτων των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι... οι γαλλικές αρχές έρχονται τώρα αντιμέτωπες με το πρόβλημα του ενταφιασμού των τριών δραστών, αφού δεν θέλουν οι τάφοι τους να μετατραπούν σε «τόπο προσκυνήματος».

Με βάση τη νομοθεσία, οι συγγενείς του νεκρού μπορούν να επιλέξουν εάν θα τον ενταφιάσουν στην πόλη όπου διέμενε, στην περιοχή όπου πέθανε ή όπου διατηρούν οικογενειακό τάφο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι δήμαρχοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τον ενταφιασμό.

Η χήρα του Σερίφ Κουασί, του ενός από τους δράστες της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό έχει ήδη ζητήσει να τον θάψει στο Ζενβιλιέρ, στα προάστια του Παρισιού όπου κατοικούσε το ζευγάρι. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να ταφεί εκεί και ο αδελφός του, ο Σαΐντ.

Ο δήμος «δεν έχει άλλη νομική λύση παρά μόνο να επιτρέψει την ταφή" του Σερίφ –όχι όμως και του Σαΐντ, που έμενε στη Ρεμς–, υπογράμμισε ο δήμαρχος Πατρίς Λεκλέρκ σε ανακοίνωσή του. Θέτει όμως ως προϋπόθεση να ενταφιαστεί σε "ανώνυμο" τάφο ώστε να μην γίνει "τόπος προσκυνήματος».

Ωστόσο ο δήμος της Ρεμς γνωστοποίησε ότι αρνείται να ενταφιαστεί στο τοπικό κοιμητήριο ο Σαΐντ Κουασί γιατί φοβάται ότι θα υπάρξουν ταραχές. «Αρνούμαι να έχουμε στην κοινότητα έναν τάφο που θα χρησιμοποιηθεί ως τόπος συγκέντρωσης ή προσκυνήματος φανατικών ή που θα υποκινεί το μίσος», εξήγησε ο δήμαρχος Αρνό Ρομπινέ.¨

Η μόνη δυνατότητα πλέον είναι να ενταφιαστεί ο Σαΐντ στο Νταμαρτέν, τον τόπο όπου πέθαναν τα δύο αδέλφια, αλλά ο δήμος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Όσον για τον Αμεντί Κουλιμπαλί, τον άνθρωπο που σκότωσε μία αστυνομικό και τέσσερις Εβραίους σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο, συγγενείς του που ζουν στο Γκρινί, στα νότια του Παρισιού, ανέφεραν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θέλουν να κάνουν. Ο δήμος του Φοντενέ-ο-Ροζ όπου κατοικούσε ο Κουλιμπαλί έχει ήδη διαμηνύσει ότι στο τοπικό κοιμητήριο δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για μουσουλμάνους.

Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν να κηδευτούν οι αδελφοί Κουασί στην Αλγερία, απ' όπου κατάγονταν οι γονείς του και στο Μαλί ο Κουλιμπαλί.

Το 2012 το θέμα του ενταφιασμού του Μοχάμεντ Μερά, του ανθρώπου που σκότωσε τρεις αστυνομικούς και τέσσερις Εβραίους κοντά στην Τουλούζη, είχε προκαλέσει τα ίδια προβλήματα, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αλγερία. Το Αλγέρι είχε αρνηθεί να δεχτεί τη σορό του, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Τελικά, ο Μερά κηδεύτηκε στα κρυφά κοντά στην Τουλούζη σε έναν απλό τάφο, χωρίς ταφόπλακα, χωριστά από τους άλλους τάφους του μουσουλμανικού τμήματος του κοιμητηρίου, χωρίς καμία ένδειξη—ούτε το όνομα του νεκρού, ούτε την ημερομηνία του θανάτου του