Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο

Η χορτοφαγία φαίνεται να σχετίζεται με την μακροζωία. Αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο..... 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι Αντβεντιστές (μία προτεσταντική αίρεση) στις ΗΠΑ ζουν 4-7 χρόνια περισσότερα από τον γενικό πληθυσμό.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου «Λόμα Λίντα» της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Όρλιχ μελέτησαν 73.000 ανθρώπους, μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αβγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-χορτοφάγοι δηλαδή τρώνε κρέας μια φορά την εβδομάδα.


Χόρτα και ψάρια

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, πέθαναν 2.570 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν κρεατοφάγοι. «Πρωταθλητές» της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι χορτοφάγοι που τρώνε και ψάρια (μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς χορτοφάγους (μείωση κινδύνου κατά 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια κρέας. Οι άνδρες χορτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες φυτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου2 , η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α.

Όσοι είναι χορτοφάγοι, συνήθως ακολουθούν ένα ευρύτερο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο του βάρους κ.α.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι χορτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας.


Η μελέτη EPIC

Πάντως, η μελέτη EPIC που δημοσιεύθηκε το 2009 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ χορτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους Αμερικανούς.

Εξάλλου, μία δεύτερη μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, δείχνει ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής άσκησης, μεσογειακής διατροφής, αποφυγής του καπνίσματος και ελέγχου του βάρους μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου (καρδιακής προσβολής).

Όσοι υιοθέτησαν αυτό τον τρόπο, είχαν σε διάστημα 7,5 ετών 80% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν τήρησαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες υγιεινής συμπεριφοράς.