Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αλλεργία στο σπέρμα έχει μια στις 10 γυναίκες

Βρετανός ειδικός στην αναπαραγωγική Ιατρική υποστηρίζει ότι ποσοστό έως 12% των γυναικών έχουν αλλεργία στο σπέρμα, που τους προκαλεί ερεθισμό, φαγούρα, πόνο στην ούρηση και έκζεμα. 

Εκτιμά μάλιστα... ότι η αλλεργική αντίδραση προκαλείται από το σπερματικό υγρό και όχι από τα σπερματοζωάρια. Τέλος, θεωρεί ότι το προφυλακτικό είναι ένα αποτελεσματικό μέσο κατά την αλλεργία σπέρματος.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, η έκθεση στο σπέρμα μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή προκαλώντας αναφυλακτικό σοκ.

Ο δρ Μάικλ Κάρολ, λέκτορας Αναπαραγωγικής Επιστήμης στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, λέει ότι τα περισσότερα κρούσματα αλλεργίας στο σπέρμα εκδηλώνονται σε γυναίκες ηλικίας 20-30 ετών, οι οποίες εμφανίζουν τα συμπτώματα αμέσως ή έως μία ώρα μετά το σεξ.

Ο δρ Κάρολ πιστεύει ότι μολονότι πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί έως σήμερα με αλλεργία στο σπέρμα, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα.

Ο ίδιος μαζί με συνεργάτες του έχουν πραγματοποιήσει σχετική μελέτη – η οποία όμως δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό ούτε έχει ανακοινωθεί σε συνέδριο – που έδειξε ότι το πρόβλημα αφορά 12 στις 100 γυναίκες.


Αλλεργία και όχι δερματίτιδα

Σε μία άλλη μελέτη του, που έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Human Fertility», ο δρ Κάρολ λέει ότι τα συμπτώματα της υπερευαισθησίας στο ανθρώπινο σπέρμα (Hypersensitivity in Human Semen – HHS) συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως δερματίτιδα (φλεγμονή στο δέρμα) ή κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο δρ Κάρολ και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο St Mary’s του Μάντσεστερ, διέγνωσαν τέσσερις γυναίκες με την αλλεργία στο σπέρμα, βάσει του ιατρικού ιστορικού και ειδικών αλλεργικών τεστ στα οποία τις υπέβαλαν.

Οι γιατροί απομόνωσαν τα σπερματοζωάρια από δείγματα σπέρματος και χρησιμοποίησαν το σπερματικό υγρό και τα απομονωμένα σπερματοζωάρια σε τεστ αλλεργίας.

Όπως διαπίστωσαν, και οι τέσσερις γυναίκες παρουσίασαν αντίδραση στο σπερματικό υγρό, αλλά όχι στα σπερματοζωάρια. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η αλλεργία προκαλείται από κάποιο συστατικό του σπερματικού υγρού (το πιθανότερο είναι σε κάποια γλυκοπρωτεΐνη από τον προστάτη αδένα του άνδρα) και όχι από τα σπερματικά κύτταρα καθ’ εαυτά, εκτιμά ο δρ Κάρολ.

Και αυτό σημαίνει πως αν μία γυναίκα είναι αλλεργική στο σπέρμα ενός συντρόφου, πιθανώς θα είναι αλλεργική στο σπέρμα όλων της των ερωτικών συντρόφων, προσθέτει.


Το προφυλακτικό

Ο δρ Κάρολ σημειώνει επίσης στο δημοσιευμένο άρθρο του ότι η αποφυγή του σεξ και η χρήση προφυλακτικού απεδείχθησαν αποτελεσματικά μέτρα για την αποφυγή της αλλεργίας στο σπέρμα, αν και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.

«Εκτός από την αντίδραση και τα σωματικά ενοχλήματα, οι γυναίκες με αλλεργία στο σπέρμα του άνδρα βιώνουν συναισθηματικό στρες λόγω της επίπτωσης που μπορεί να έχει στη σχέση τους και τις ανησυχίες τους για τον οικογενειακό προγραμματισμό», γράφει.

Επισημαίνει, όμως, ότι η αλλεργία στο σπέρμα δεν συνεπάγεται υπογονιμότητα, διότι «έχουν αναφερθεί πολυάριθμες επιτυχημένες κυήσεις στις οποίες η σύλληψη έγινε με φυσικό τρόπο ή με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες με αλλεργία σπέρματος».

Όπως εξηγεί, για τις γυναίκες με σοβαρή αλλεργία στο σπέρμα, που μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ, μια αποτελεσματική λύση είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία εξ ορισμού απαιτεί απομόνωση των σπερματοζωαρίων από το σπερματικό υγρό.