Μετά την απόφαση να μειωθούν τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων και εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, η κυβέρνηση αναθεωρεί τις απόψεις της και όσον αφορά στις ποινές για τη φοροδιαφυγή…Μετά τις πολυάριθμες συλλήψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την καθιέρωση του μέτρου να θεωρείται κακούργημα η μη απόδοση του ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ και η μη απόδοσης φόρου στα 150.000 ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως τα όρια αυτά πρέπει να αυξηθούν.
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι καθημερινά συλλαμβάνονται δεκάδες πολίτες από την Οικονομική Αστυνομία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κοσμοσυρροή στη ΓΑΔΑ, ενώ χιλιάδες είναι οι υποθέσεις που έχουν πάρει σειρά να εκδικαστούν στα δικαστήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες φορές, σε διάστημα μόλις ενός 24ωρου, συνελήφθησαν για μη απόδοση ΦΠΑ πάνω 22 άτομα, με τους περισσότερους βεβαίως να οφείλουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών με τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία έχουν υπολογίσει ότι οι συντριπτικά περισσότεροι φορολογούμενοι που συλλαμβάνονται έχουν οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και πάνω από 400.000-500.000 ευρώ σε ό,τι αφορά άλλους φόρους. Το υπουργείο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αυξηθεί το ύψος του ποσού όπου θα θεωρείται κακούργημα η αποφυγή καταβολής ΦΠΑ στις 150.000 ευρώ κατ” έτος και όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος στις 300.000 ευρώ σε πρώτη φάση και στη συνέχεια στις 500.000 ευρώ για κάθε χρόνο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ενημερώθηκαν ήδη γι’ αυτές τις αποφάσεις και εκτιμάται ότι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η απόφαση για αύξηση του ορίου, όπου θα θεωρείται κακούργημα η φοροαποφυγή, οφείλεται και στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο φέτος να προχωρήσει σε περισσότερους από 350.000 φορολογικούς ελέγχους με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Στο σχέδιο καθολικών ελέγχων που έχει συντάξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), υπό τις οδηγίες του γενικού γραμματέα κ. Χάρη Θεοχάρη, περιλαμβάνονται συνεχείς διασταυρώσεις σε καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ, τιμολόγια, ακόμη και συνταγές γιατρών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς μικρού ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών (κάτω των 1.000 ευρώ), π.χ., για τέλη κυκλοφορίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά ευελπιστούν ότι ως το τέλος του 2014 θα υπάρχει το φορολογικό προφίλ με την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης χωριστά, ενώ για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα βρεθούν οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και ορισμένες συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρήσεις εστίασης-διασκέδασης, συνεργεία αυτοκινήτων, αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα σε τιμές υψηλότερες απ’ ό,τι σε αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού).
Σε σχέση με τις ηλεκτρονικές εισπράξεις, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει στα εξής:
- Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης αποτελεσμάτων ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης προγραμμάτων πλειστηριασμού.
- Επέκταση και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας προγραμμάτων πλειστηριασμού.
- Εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση και επέκταση πλήρους αυτοματοποίησης διαδικασίας και e-κατασχετηρίων για οφειλές ως 10.000 ευρώ με βάση το έτος και το είδος της οφειλής.
Μεταξύ άλλων, διεξάγεται διάλογος ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και το Δικαιοσύνης προκειμένου να μειωθούν οι ποινές σε όσους συλλαμβάνονται για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Το ανώτατο της ποινής εκτιμάται ότι μπορεί να οριστεί στα 15-20 χρόνια.