Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Τουλάχιστον 75 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη εβδομάδα σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πόλη Μποντά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, σε απόσταση... περίπου 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μπαγκουί, όπου η βία συνεχίζεται, σύμφωνα με έναν ιερωμένο της περιοχής.

«Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Από τους τραυματίες οι 15 υπέκυψαν στο νοσοκομείο του Μποντά όπου νοσηλεύονταν», είπε ο Κασιάν Καματαρί, ο εφημέριος της ενορίας Σεν Μισέλ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένοπλοι μουσουλμάνοι έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο και την έξοδο της πόλης και από την περασμένη Τρίτη εξαπολύουν επιθέσεις στους χριστιανούς που αναγκάστηκαν να φύγουν και έχουν βρει καταφύγιο στη δική μας ενορία, όπου φιλοξενούμε ήδη 1.500 ανθρώπους, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκτός από τους 75 χριστιανούς, υπάρχουν θύματα και μεταξύ των μουσουλμάνων, όμως ο ιερέας δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους επειδή, όπως εξήγησε «τα πτώματα θάβονται αμέσως».

Ο Καματαρί είπε ότι πρώην αντάρτες της μουσουλμανικής οργάνωσης Σελεκά από τις πόλεις Μπαϊκί, Μποντά και Ενγκοτό, που πληροφορήθηκαν για την παρουσία ανδρών της γαλλικής αποστολής Sangaris στο Μπαϊκί «κάλεσαν όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής να συγκεντρωθούν» για να αμυνθούν στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση από τους χριστιανούς. Σύμφωνα με τον ιερέα οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά από έναν καβγά μεταξύ δύο μουσουλμάνων, η κατάληξη του οποίου ήταν ο θάνατος του ενός. «Οι κάτοικοι λιντσάρισαν τον δράστη (…) και κατόπιν ακούστηκαν στην πόλη πυροβολισμοί και οι ένοπλοι μουσουλμάνοι τα έβαλαν με τους ντόπιους», υποστήριξε.

«Αυτοί που κατέφυγαν στην ενορία μας δεν έχουν τίποτα να φάνε ενώ όσοι έμειναν στα σπίτια τους είναι περικυκλωμένοι», συνέχισε, λέγοντας ότι έχει ζητήσει βοήθεια από τους Γάλλους και τους Αφρικανούς στρατιώτες της δύναμης Misca, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν επέμβει ακόμη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, υποστήριξε ότι δύο μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης Sangaris η βία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «έχει εν μέρει περιοριστεί», επισημαίνοντας τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Γάλλοι στρατιώτες.

«Έχει ξεκινήσει ο αφοπλισμός, τόσο για τους (χριστιανούς πολιτοφύλακες) Αντι-μπαλακά, όσο και για τους Σελεκά (…) Στο Μπαγκουί τα πράγματα πάνε καλύτερα», είπε ο Γκιγιό κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο του αεροδρομίου όπου σταθμεύουν οι Γάλλοι στρατιώτες.

Όταν ρωτήθηκε για την κριτική που ασκείται στους Γάλλους στρατιώτες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ευνοούν τους χριστιανούς πολιτοφύλακες εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας του Μπαγκουί, ο ναύαρχος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «δεν έχει εχθρούς στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία» και ότι οι στρατιώτες του «εμποδίζουν καθημερινά τη σφαγή των μουσουλμάνων πολιτών».

Απευθυνόμενος στους στρατιώτες, ο Γκιγιό υπογράμμισε: «Η αποστολή σας είναι δύσκολη, αναμφίβολα μία από τις πλέον σύνθετες για έναν στρατιώτη. Δεν υπάρχει γραμμή μετώπου, το θέμα δεν είναι να νικήσουμε».

Από την έναρξη της επιχείρησης Sangaris, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, οι 1.600 Γάλλοι στρατιώτες σε συνεργασία με τους 5.500 άνδρες της δύναμης Misca της Αφρικανικής Ένωσης προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη στη χώρα. Η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά στην πρωτεύουσα, όμως στην επαρχία, όπου έχουν αναδιπλωθεί πολλοί μουσουλμάνοι πρώην αντάρτες, παραμένει εκτός ελέγχου.