Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Νέο είδος μικροβίου "σκότωσε" τρία νεογνά

Ένα νέο είδος εντεροβακτηριδίου που φέρεται ότι μόλυνε τους σάκους παρεντερικής θρέψης των νεογνών στο νοσοκομείο του Σαμπερί ευθύνεται...
κατά πάσα πιθανότητα, για τους θανάτους τριών μωρών στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Παστέρ.

Το μικρόβιο εντοπίστηκε μετά τις εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν σε μια παρτίδα "ύποπτων" σάκων παρεντερικής θρέψης που χρησιμοποιούνταν στο νοσοκομείο αυτό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Μανιγκερά του Ινστιτούτου Παστέρ "πρόκειται για ένα εντεροβακτηρίδιο του περιβάλλοντος, ένα νέο είδος που δεν είχε περιγραφεί μέχρι σήμερα και ακόμη δεν έχει όνομα".

Η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν ζήτησε να διακοπούν αμέσως οι δραστηριότητες του εργαστηρίου όπου παράγονταν οι συγκεκριμένοι σάκοι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το πού και πώς μολύνθηκαν οι σάκοι.

Σύμφωνα με την Τουρέν, μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, στις 17 Δεκεμβρίου, οι αρχές αποφάσισαν να αποσύρουν 137 "ύποπτους" σάκους. Όλοι τους είχαν κατασκευαστεί από το εργαστήριο Marette στις 28 Νοεμβρίου και διανεμήθηκαν σε επτά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα έρευνα για "ανθρωποκτονία και τραυματισμούς εξ αμελείας, έκθεση σε κίνδυνο και παρασκευή φαρμακευτικών ειδών χωρίς να τηρούνται οι ορθοί κανονισμοί". Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν είπε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι από τους δέκα σάκους που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι έξι ήταν μολυσμένοι. Οι τρεις από αυτούς ήταν ακόμη σφραγισμένοι, κλειστοί και "παρ' όλ' αυτά ήταν μολυσμένοι από ένα σπάνιο μικρόβιο που προκάλεσε τους θανάτους" των νεογέννητων.

"Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο και θα αναζητήσουμε ενδεχόμενα προβλήματα σε όλη την αλυσίδα της παρασκευής, της μεταφοράς, της αποθήκευσης και της χορήγησης αυτών των σάκων θρέψης", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "η υπόθεση είναι περίπλοκη".

Τα τρία μωρά, η Κλοέ, ο Τεό και η Μιλί, πέθαναν στις 6, 7 και 12 Δεκεμβρίου ενώ νοσηλεύονταν στην εντατική μονάδα των πρόωρων νεογνών του Σαμπερί. Άλλο ένα μωρό, που παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα, επέζησε.