Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

«Ο συριακός λαός έχει αποφασίσει ότι ο αλ Άσαντ θα αναλάβει άλλη μία θητεία»

Ο συριακός λαός έχει αποφασίσει ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να αναλάβει άλλη μια θητεία στην προεδρία και θα τον πιέσει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές που θα διεξαχθούν... αργότερα φέτος, τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι.

«Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι υπάρχει μια λαϊκή βούληση, ο πρόεδρος Άσαντ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι θα επανεκλεγεί στη θέση του έχοντας απέναντί του τους άλλους υποψηφίους σύμφωνα με τις συνταγματικές διαδικασίες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό.

«Το αν θα θέσει υποψηφιότητα είναι μια προσωπική του απόφαση, αλλά η Συρία θα του ασκήσει πιέσεις για να είναι υποψήφιος», πρόσθεσε ο υπουργός Πληροφόρησης.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν την σαφέστερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι ο Άσαντ σκοπεύει να συνεχίσει την πορεία του στο πηδάλιο της χώρας και είναι βέβαιο θα προκαλέσουν την οργή των πολιτικών της αντιπολίτευσης και των μαχητών που πολεμούν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια για να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Το αξίωμα του Άσαντ σε οποιαδήποτε μελλοντική πολιτική τάξη στη Συρία έχει εγείρει σημαντικά εμπόδια στο να μετάσχουν οι δύο πλευρές στην ειρηνευτική διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Η αντιπολίτευση, την οποία εκπροσωπεί ένας συνασπισμός που υποστηρίζεται από την Δύση, έχει αξιώσει η διάσκεψη αυτή να έχει ως στόχο την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, ενώ η Δαμασκός επιμένει στην παραμονή του.

Τον περασμένο μήνα, ένας Ρώσος διπλωμάτης επισήμανε ότι ο Άσαντ θα πρέπει να απέχει από δηλώσεις που θα αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει την επανεκλογή του, επειδή αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένταξη πριν από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γενεύη.

Ο Ζόχμπι επανέλαβε επίσης σήμερα τη θέση της κυβέρνησής του ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στη διάσκεψη της Γενεύης, η οποία είναι γνωστή ως «Γενεύη 2», θα χρειαστεί να εγκριθεί με δημοψήφισμα ειδάλλως δεν θα είναι έγκυρη.

Ο ίδιος κάλεσε εξάλλου την Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της με τη Συρία και να διώξει τους μαχητές από το έδαφός της και σημείωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θέλει το Ιράν να μετάσχει στις συνομιλίες στη Γενεύη.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εξάλλου σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως η χώρα του δεν θα αποδεχθεί προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στις συνομιλίες της Γενεύης.