Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ολλανδία:Οι κρατούμενοι θα πληρώνουν 16 ευρώ ανά ημέρα φυλάκισης!

Ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Βίμπε Άλκεμα, σημείωσε ότι «δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα το κράτος και η κοινωνία».

Στα έξοδα... κράτησής τους θα συμμετέχουν στο εξής οι κρατούμενοι σε ολλανδικές φυλακές, καταβάλλοντας 16 ευρώ για κάθε νύχτα που περνούν πίσω από τα κάγκελα, για χρονικό διάστημα έως και δύο ετών όπως προβλέπει σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης που παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Βίμπε Άλκεμα, σημείωσε τη Δευτέρα ότι «δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα το κράτος και η κοινωνία». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Φρεντ Τέεφεν, τον εμπνευστή αυτής της ιδέας, «οι καταδικασμένοι κρατούμενοι θα έπρεπε να συμμετέχουν εν μέρει στα έξοδα της φυλάκισής τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια καθώς και οι γονείς των ανήλικων φυλακισμένων θα πρέπει να πληρώνουν 16 ευρώ για κάθε νύχτα φυλάκισης στις ολλανδικές φυλακές, για δύο χρόνια το πολύ.

Ο Άλκεμα είπε ότι ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει στο ολλανδικό κράτος 250 ευρώ ημερησίως.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το ολλανδικό κοινοβούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2015. Σε συνδυασμό με μια άλλη πρόταση, με βάση την οποία οι καταδικασμένοι θα συμμετέχουν επίσης στα έξοδα της έρευνας που διενεργήθηκε για αυτούς, το κράτος θα αποκομίσει 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) της Ολλανδίας, το σωφρονιστικό σύστημα έχει σήμερα υπό την επίβλεψή του 12.000 κρατούμενους. Το 2013 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να κλείσει περίπου 20 φυλακές, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού της.

Ο Άλκεμα είπε ότι η πρόταση νόμου του Τέεφεν είναι «ανάλογη» με μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η ολλανδική ένωση των «Παραβατών του Νόμου» (BWO) που προασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, διαβεβαιώνει ότι η πρόταση αυτή αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο. «Ο υφυπουργός θέλει να πληρώνουν οι κρατούμενοι επί δύο χρόνια, κάτι που ισοδυναμεί με 12.000 ευρώ», εξήγησε ο πρόεδρος της ένωσης, Πίτερ Φλέμινγκ.