Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Στον «αέρα» η αποκρατικοποίηση των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Νέος «πονοκέφαλος» προκύπτει για την κυβέρνηση, σχετικά με την πορεία αποκρατικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) -που αναμένεται να καθαρογραφεί- ακυρώνει... την μεταφορά των δύο εταιριών στο...
Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, η όποια απόπειρα ιδιωτικοποίησης των παραχωρησιούχων εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης ακυρώνεται de facto και ανοίγει εκ νέου ζήτημα πιθανής ενεργοποίησης της ρήτρας περί λήψης ισοδυνάμων μέτρων, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργήσει η αστοχία είσπραξης των αντιστοίχων προϋπολογιζομένων εσόδων.

Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, τονίζει ότι «κατόπιν της απόφασης του ΣΤΕ και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επαναξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Επισήμως, η κυβέρνηση αναμένει την κοινοποίηση του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει εργαζόμενοι και φορείς κατά της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποίησεων και αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα την οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στην ερώτησή της η κ. Ξυροτύρη επικαλείται δήλωση τόσο του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ, όσο και του αντιπρόεδρου της Κομισιόν και επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρέν, βάσει της οποίας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών - μελών, η δε Κομισιόν αναγνωρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες.

Είχε προηγηθεί, όπως λέει, η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και η εξαγγελία από τους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για «δημοτικοποίηση» της εταιρείας.
dealnews.gr