Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Financial Times: Η άγρια λιτότητα της τρόικα έφερε τη Χρυσή Αυγή

Σε αφύπνιση των απανταχού δημοκρατών καλούν οι Financial Times αναφορικά με τις άγριες επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα που οδήγησαν στην άνοδο των φασιστικών ακροδεξιών δυνάμεων. 

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί ...να συνέλαβε τους πολιτικούς εγκληματίες, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη διεθνής βοήθεια για να εκτονωθεί η πικρία που τους υποστηρίζει.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το άρθρο:

Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής της Ελλάδας έχει δημιουργήσει δίλημμα στους δημοκράτες εντός κι εκτός της χώρας. Φέρει ενοχλητικές ομοιότητες με τα νεοναζιστικά κινήματα τα οποία επιδεικνύουν ελάχιστο σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο ηγέτης του κόμματος, χαιρετίζεται ενίοτε με τν ναζιστική χειρονομία από τα μέλη και συνοδεύεται απ μαυροφορεμένους σωματοφύλακες με στρατιωτικές εμφανίσεις. Οι υποστηριχτές του κόμματος περιφέρουν ρατσιστικές ομιλίες κι έχουν συσχετιστεί με δεκάδες βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Ωστόσο, το κόμμα εξασφάλισε 7% της εκλογικής ψήφου πέρσι, λαμβάνοντας 17 έδρες στο κοινοβούλιο. Οι δημοκράτες δεν μπορούν να αγνοήσουν τέτοιου μεγέθους εκφράσεις λαϊκής υποστήριξης.

Επί ένα έτος και πλέον, οι αρχές αντιδρούσαν συγκρατημένα στις αυξανόμενες ενδείξεις της βίαιης φύσης του κόμματος. Όλα άλλαξαν δύο εβδομάδες πριν, όταν ο Παύλος Φύσσας, 34χρονος αντιρατσιστής ράπερ, δολοφονήθηκε απ οπαδό της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση αντικατέστησε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, όταν υπονοήθηκε ότι η αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα που διαπράττουν οι οπαδοί τους κόμματος. Το σαββατοκύριακο οι αρχές προχώρησαν παραπάνω, συλλαμβάνοντας τον κ . Μιχαλολιάκο κ τέσσερις από τους συναδέλφους του βουλευτές. Αναμένεται να κατηγορηθούν γι σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η κυβέρνηση αξίζει τα εύσημα που αναγνώρισε την σοβαρότητα της απειλής που θέτουν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές κ που βρήκε την βούληση να τους αντιμετωπίσει. Σίγουρα παρακινήθηκε από την λαϊκή κατακραυγή που ακολούθησε τον θάνατο του κ. Φύσσα, η οποία και ανέτρεψε τα κέρδη που απολάμβανε το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Όμως παρά τα ευοίωνα αυτά σημάδια, είναι μια επικίνδυνη ώρα. Η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως βεντέτα με πολιτικά κίνητρα. Οι διαδικασίες μπορεί να προκαλέσουν συσπείρωση, αν οι ενάγοντες υποστούν ήττες στο δικαστήριο ή αν θεωρηθεί ότι λειτούργησαν άδικα. Οι αρχές της νομικής συμμόρφωσης πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009, αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί περίπου 4% φέτος, στο έκτο έτος ύφεσης.

Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες και δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Οι άγριες επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αφυπνίσει τους απανταχού δημοκράτες. Η κυβέρνηση μπορεί να συλλαμβάνει τους εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία –ή να δοθεί περισσότερη διεθνής βοήθεια- για να εκτονωθεί η πικρία που ενισχύει την υποστήριξή τους.