Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

«Πέθανε» η απαγόρευση μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες της Τουρκίας

Πλέον, οι γυναίκες δημόσιες υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να φορούν μαντίλα, ενώ οι άνδρες συνάδελφοί τους δικαιούνται να έχουν μούσι, αμφότερα δείγματα πίστης στο Ισλάμ.

Τέλος στην ...ιστορική απαγόρευση της μαντίλας για γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους έθεσε την Τρίτη η Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαιρετίζει την άρση της απαγόρευσης ως ένα «βήμα προς την ομαλοποίηση», αλλά την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «σοβαρό πλήγμα» στον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Μία σκοτεινή εποχή έλαβε τέλος [...] Έχουμε πλέον καταργήσει έναν αρχαϊκό όρο, που ήταν αντίθετος στο πνεύμα της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα βήμα προς την ομαλοποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού και φιλο-ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Γυναίκες που φοράνε μαντίλα είναι πλήρη μέλη της Δημοκρατίας, όπως και αυτές που δεν τη φορούν», συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.

Πλέον, οι γυναίκες δημόσιες υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να φορούν μαντίλα, ενώ οι άνδρες συνάδελφοί τους δικαιούνται να έχουν μούσι, αμφότερα δείγματα πίστης στο Ισλάμ.

Οι εν λόγω απαγορεύσεις τερματίστηκαν στο πλαίσιο ενός πακέτου νόμων που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Πρωταρχικός στόχος του εν λόγω πακέτου είναι η αναβάθμιση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν συμπεριέλαβε σε αυτό και το νόμο για τις μαντίλες στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε προσπάθεια επιβολής ισλαμικών ηθών στην κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ για δικαστικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.