Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Το Νόμπελ Ιατρικής στους Αμερικανούς Ρόθμαν, Σέκμαν και στο Γερμανό Ζίντχοφ

Δύο Αμερικανοί και ένας Γερμανός τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας για την έρευνά σχετικά με το πώς οι ορμόνες και τα ένζυμα μεταφέρονται εντός κι εκτός των ανθρώπινων κυττάρων, η οποία αναμένεται να συμβάλλει μελλοντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.

Οι Αμερικανοί ...Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και ο Γερμανός Τόμας Ζίντχοφ κατέγραψαν ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα του ανθρώπινου οργανισμού, που χρησιμοποιεί μικροσκοπικές φυσαλίδες —γνωστές και ως κυψελίδες— για να μεταφέρει χημικές ουσίες, όπως η ινσουλίνη, μέσα στα κύτταρα. Το σύστημα αυτό είναι τόσο λεπτεπίλεπτο που πιθανά σφάλματα ή προβλήματα στην λειτουργία του μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο ενός ανθρώπου.

«Χωρίς αυτή την εξόχως ακριβή οργάνωση, το κύτταρο θα ολίσθαινε στο χάος», ανέφεραν οι επιστήμονες που συνεδρίασαν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα μετά την απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό 8 εκατ. κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

«Διαμέσου των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξόχως ακριβές σύστημα ελέγχου της μεταφοράς και της παράδοσης του κυτταρικού φορτίου».

Για παράδειγμα η έρευνα των τριών ρίχνει φως στο πώς η ινσουλίνη, η οποία ελέγχει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, παράγεται και απελευθερώνεται στο αίμα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, ανέφερε η επιτροπή.

Ο Ρόθμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο Σέκμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ο Ζίντχοφ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ερωτηθείς σχετικά με την βράβευσή του, ο Σέκμαν είπε πως η πρώτη του αντίδραση «ήταν να πω “ω, Θεέ μου”». «Αυτή ήταν και η δεύτερη αντίδρασή μου», πρόσθεσε αστειευόμενος.

Ο Σέκμαν ανέφερε πως αρχικά «δεν το πίστευε» αλλά πλέον ζει μια «μέρα χαράς». Σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στο σουηδικό ραδιόφωνο από το σπίτι του στην Καλιφόρνια, ο επιστήμονας είπε ότι ήταν η σύζυγός του ήταν εκείνη που απάντησε στην κλήση από την Επιτροπή Νόμπελ. Ο Σέκμαν ανέφερε ότι πήδησε από το κρεβάτι του με τη σκέψη «αυτό πρέπει να είναι». «Αγκάλιασα τη γυναίκα μου και είπα επανειλημμένα “ω Θεέ μου, ω Θεέ μου”», συνέχισε ο 64χρονος επιστήμονας. Κατόπιν τηλεφώνησε στον 86χρονο πατέρα του και στα δύο του παιδιά, πρόσθεσε.

Η βράβευσή του ακολουθεί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έρευνας, επισήμανε: ασχολείται με το αντικείμενο αυτό «εδώ και 37 χρόνια, και ο Ρόθμαν για μια παρόμοια περίοδο», τόνισε.

Το Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας είναι το πρώτο το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιστημονικά επιτεύγματα, λογοτεχνίας και ειρήνης είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά το 1901, όπως όριζε η διαθήκη του Άλφρεντ Νομπέλ, του εφευρέτη της δυναμίτιδας κι επιχειρηματία το 1895.

«Το σημερινό Βραβείο Νόμπελ είναι πολύ επίκαιρο και δικαίως απονεμήθηκε» στους τρεις επιστήμονες αυτούς, είπε ο καθηγητής Πάτρικ Ρόρσμαν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Μελέτησαν και έδωσαν εξήγηση σε μια τόσο θεμελιώδη διαδικασία. Οι ανακαλύψεις τους μπορούν πιθανόν να έχουν κλινικά αποτελέσματα όσον αφορά ψυχιατρικά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά ασφαλώς είναι πολύ πιο χρήσιμα στην κατανόηση του πώς δουλεύουν τα κύτταρα».

«Για πολύ καιρό, ήταν γνωστό ότι αυτό είναι σημαντικό στην ανταλλαγή σημάτων μεταξύ νευρώνων, δηλαδή τα νευρικά κύτταρα. Έχουμε δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και αυτά πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους, και το κάνουν μέσω του συστήματος των κυψελίδων. Τώρα, αντιλαμβανόμαστε ότι το σύστημα αυτό είναι επίσης σημαντικό για τον διαβήτη, για παράδειγμα, διότι ξέρουμε ότι η ινσουλίνη μεταφέρεται από αυτές τις κυψελίδες. Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επίσης ρυθμίζεται από τον μηχανισμό μεταφοράς των κυψελίδων», δήλωσε ο Γιαν-Ίνγκε Χέντερ, καθηγητής κλινικής παιδικής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.