Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Οι αντιδράσεις των βραβευμένων με Νόμπελ Φυσικής

Δικαιώνοντας τις προβλέψεις το βραβείο φυσικής για το 2013 δόθηκε από κοινού στον Πίτερ Χιγκς και τον Φρανσουά Ενγκλέρ για την ανακάλυψη του λεγόμενου και ως «σωματίδιο του Θεού».

Ο 84χρονος Χιγκς, δήλωσε ...ότι η βράβευσή του αυτή τον έχει «συγκλονίσει» και ότι ελπίζει η διάκριση αυτή να συμβάλει ώστε να υπάρξει πρόοδος της έρευνας στις θεμελιώδεις επιστήμες.

«Είμαι συγκλονισμένος που έλαβα το βραβείο κι ευχαριστώ την βασιλική σουηδική ακαδημία», ανέφερε ο Χιγκς σε μια ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του πανεπιστημίου όπου εργάζεται ο ερευνητής.

Ο 84χρονος φυσικός είναι γνωστό ότι δεν τα πάει καλά με τα κινητά τηλέφωνα και τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα «αυτή η αναγνώριση της θεμελιώδους επιστήμης» να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση προς το συμφέρον της έρευνας η οποία συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων.

Ο Χιγκς, του οποίου το θεωρητικό έργο επιβραβεύθηκε με την ονομασία του θεμελιώδους σωματιδίου την ύπαρξη του οποίου είχε προτείνει, του μποζονίου, μοιράστηκε το βραβείο με τον Βέλγο Ενγκλέρ.

Το μποζόνιο Χιγκς, το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού», ήταν το στοιχείο που έλειπε από τη θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου.

Ο Ενγκλέρ δήλωσε, «τώρα είμαι πολύ ευτυχής», όταν η ακαδημία επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στην ερώτηση τι θα κάνει με τα χρήματα του επάθλου, απάντησε: «δεν γνωρίζω».

Ο Βέλγος είπε ότι συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Χιγκς μόλις τον Ιούλιο του 2012. «Θα τον συγχαρώ», πρόσθεσε.

Με ζητωκραυγές, σαμπάνια, ενθουσιασμό και ικανοποίηση υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ οι επιστήμονες στο CERN στην Ελβετία, οι οποίοι συνέβαλαν στην επαλήθευση της θεωρίας.

«Είναι η δουλειά μας που επέτρεψε στην ακαδημία Νόμπελ να δώσει αυτό το βραβείο. Θα έπρεπε να μας επευφημείτε κι εμάς», δήλωσε Ρολφ Χόιερ, επικεφαλής του εργαστηρίου όπου διεξήχθη η έρευνα.

Η κάτωθι φωτογραφία αναρτήθηκε μέσω του Twitter και απεικονίζει δεκάδες μέλη του επιστημονικού προσωπικού του CERN να παρακολουθούν χαμογελαστά την τελετή απονομής στην καφετέρια.